Blog

Manevi Farkındalığı Arttırmak İçin İpuçları

Manevi Farkındalığı Arttırmak İçin İpuçları
Blog

Manevi Farkındalığı Arttırmak İçin İpuçları

Pek çok şekli ile kendini tanımak, manevi farkındalığı arttırmak ve spiritüel bir kişi olmak Batı kültüründe popülerlik kazandı. Her yerde ortaya çıkan yoga, meditasyon, enerji atölyeleri, stüdyoları ve inzivaları gösteriyor ki; birçok insanın kendisiyle daha derin bir bağlantıyı, amacı ve aidiyet duygusunu keşfetmek ve geliştirmek için isteklidir. Peki, manevi farkındalığa sahip bir kişi olmak ne anlama geliyor? Kendi kişisel spiritüel gelişim yolculuğunuza nasıl başlayacaksınız?

Manevi Olarak Farkında Olmak Ne Anlama Geliyor?

Spiritüel uygulamalarınızın geliştirilmesi için nelerin yapılmasını anlatmadan önce, manevi farkındalığın ne anlama geldiğini tanımlamak iyi olacaktır. Kelimeler, farklı insanlar için farklı anlamlar ifade edebilir. “Farkında olma” kavramı dünyadaki farklı insanlar arasında farklı bakış açılarını ortaya çıkarabilir. Bir kişi için farkında olmak; otoyolda çok fazla trafiğin oluşacağı veya yaklaşan bir fırtınanın geleceği gibi bariz bir şekilde bilinçli olarak farkında olduğu anlamına gelebilir. Başka bir kişi için farkındalık; Birlik bilinci, herkesi ve her şeyi birbirine bağlayan ve varlığınızın özünün tek ve bütün olduğu şeklinde yorumlanabilir. Bu bağlamda, var olan her şeyin her yerde mevcut tanıklık hali olan farkındalığın kendisi olursunuz. Şimdi, sizin için bilinçli farkındalığın ne anlama geldiğini belirleme amacıyla, farkındalık kavramını ilişkilendirelim.

Farkındalık, düşüncelerinize, sözlerinize ve eylemlerinize odaklı olmanın bir tekniği veya uygulaması olarak adlandırılabilir. Yaşadığınız dünyanın meşguliyetinden bağımsızlaşmanıza ve şimdiki anda kendinize yeniden merkezlenmenize yardımcı olmak için geliştirebileceğiniz bir yetenektir. Hayata nasıl yaklaştığınız, kendinizi ve başkalarını nasıl gördüğünüz ve kişiler arası ilişkilerde nasıl ilerlediğiniz konusunda farkında olmayı öğrenebilirsiniz. Aslında farkında olmak, zihninizi, duygularınızı ve davranışlarınızı gözlemleyen bir gözlemci olduğunuzu söylemenin başka bir yoludur. Farkındalık, doğanın güzelliklerini görmek ile ilgilidir. Gün doğumunu ve gün batımını izlemek, yüzünde ılık bir esintiyi hissetmek, denizde yüzmek, çimlerde çıplak ayakla yürümek veya yıldızların aydınlattığı gökyüzüne bakmak ve bunların içinizde nasıl hissettirdiğini fark etmektir. Bunların hepsi farkındalık temelli bir yaşam tarzının örnekleridir.

Manevi olarak farkında olmak sizin için ne anlam ifade ediyor? Bunu düşünmek ve not defterinize yazmak için biraz zaman ayırın.

Niçin Daha Farkında Olunmalı?

Günümüz yaşantısı, iş dünyasında yeterince başarı elde etmeyi, ilişkilerde ustalaşmayı ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmayı gerektiriyor. Bu sosyal şartlanmaların tüm seviyelerinin arkasında gerçekte neler olduğuna dair içinizde derin bir dürtü hissetmeye başlarsınız. İşte bu yaşamınızda bir dönüm noktası olacaktır. Böylece, günlük yaşamınızın ötesinde bir yerden sizi arayan daha büyük bir şey olduğu fikrine uyanmaya başlıyorsunuz. Günlük iş hayatı olan 09:00’dan 17:00’a kadar yaşanılan eziyetten ve tekrarlamadan daha fazlası olma ihtimaliniz ilginizi çekecektir.

İçsel bir ses duyabilirsiniz. Çevrenizdeki işaretleri görebilir veya manevi yollarında olan yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Daha anlamlı bir şey için çalışmak isteyebilirsiniz. Fakat bu para, şöhret, mülk ve övgü değildir. Ruhunuzun, sizi “eve gelmeye” çağırdığını duyabilirsiniz. Gerçekte kim olduğunuzla ve bu yaşamdaki amacınızla ilgili olarak Yaradan, Tanrı, Yüksek Benlik veya Evren (Onu nasıl adlandırıyorsanız) ile olan ilişkinizin derinliğini hissedebilirsiniz.

Spiritüel bir yola girmenin birçok faydası vardır. Ayrıca, yolculuğunuzun kendi kişisel gelişiminize ve genel yaşam deneyiminize değer katacağı çeşitli dereceleri vardır. Maneviyatı keşfetmeyi istemek için bireysel nedenleriniz olmalıdır. Daha uyanık/aydınlanmış bir insan olmayı neden isteyeceğinizi düşünmek için biraz zaman ayırmak iyi olacaktır.

-Hayatınızda eksik bir şey mi var?
-İsminizin, ne iş yaptığınızın, nerede yaşadığınızın veya hangi marka arabayı kullandığınızın ötesindeki o benliğinizle daha derin bir bağlantı mı kurmak istiyorsunuz?
-Manevi keşif yolunda olan bireylerden oluşan bir ağın/topluluğun özlemini mi çekiyorsunuz?
-Yaşamda daha büyük bir şeyin var olduğu hissine mi sahipsiniz?
-Kendinizi, neden burada olduğunuzu ve amacınızın ne olduğunu merak ederken mi buluyorsunuz?

Artık farkındalığın sizin için ne anlama geldiğini ve keşfetmenin sizin için neden önemli olduğunu düşündüğünüze göre, kendi içinizde farkındalığınızı geliştirmeye nasıl başlayabileceğinize bakalım. Manevi olarak nasıl daha farkında olacağınıza dair beş ipucu.

1. Günlük Meditasyon Uygulamasına Başlayın

Daha bilinçli olmanın en etkili yollarından biri günlük meditasyon yapmaktır. Meditasyon yavaşlamaya, içe yönelmeye, sessiz ve hareketsiz kalmaya zaman ayırmak ile ilgilidir. Sizi, yaşamınızdaki kaostan ayırır ve şimdiki ana -tam buraya, hemen şimdiye- getirir.
Meditasyon yapmanın çeşitli yaklaşımları ve stilleri vardır. Bu yüzden hangisinin sizin için en uygun olacağını keşfetmelisiniz. Size uygun Meditasyon tekniğini bulana kadar farklı yaklaşımları denemeyi bırakmayın.

2. Duygusal Zekâyı Geliştirin

Meditasyon yaparken duygularınızı deneyimlemeye hazır olun. Meditasyon, uzun süredir gömdüğünüz duyguları %100 ortaya çıkaracaktır. Bu normaldir ve iyi bir şeydir! Meditasyon sizi kim olduğunuzun derinlerine götürür ve varlığınızın birçok katmanını geçtikten sonra özünüzü keşfedeceksiniz. Bu olduğunda, duygularınızı gözlemlemek için elinizden geleni yapın. Duygularınızın, içinizdeki bir enerji gibi hareket etmelerine izin verin ve tanıklık edin.

3. Öz-Şefkat Geliştirin

Kendinizi tanımanız ve sevmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Peki, bu ne anlama geliyor? Öz şefkat (kendini sevmenin) büyük bir kısmı sadece SİZ olmaktır. Ve kendinizde (veya başkalarının sizde) hayran olduğunuz eşsiz yeteneklerinizi ve özelliklerinizi kutlamanın yollarını bulmaktır. Kendinizin olumsuz yönlerine odaklanma eğilimindeyseniz veyahut her zaman kendinizin en kötü eleştirmeni iseniz, bu durumlar odağınızı olumluya çevirmek için size bir fırsattır.

Hayatta, kendinizi sevmenizin ve korumanızın zararına rağmen diğer herkesi mutlu etmeniz öğretildi. Başkalarını ilk sıraya koyma ihtiyacının üstesinden gelmeye başlamak için özgün olmayı deneyin ve kendi ihtiyaçlarınızı onurlandırabilmek için de gerçeğinizi söylemeye istekli olun. Bir daveti nazikçe reddetmek, diğerlerinden farklı olmak ya da başka birinin bakış açısına uygun olmasa bile inandığınız şeyi savunmak öz şefkatin kapılarını açar. Kendinizi, başkaları için yaptığınız gibi onurlandırın ve sevin; hemen olumlu bir değişim fark edeceksiniz.

4. Başkalarıyla Daha Derin Bağlantı Kurun

Başkalarıyla olan bağlarınızı derinleştirebilirsiniz. İnsanlar, aynı fikirde oldukları ve benzer bir yolu paylaştıkları kişiler ile olmaktan her zaman keyif alırlar. Manevi yolculuğunuzda ilerlediğinizde artan farkındalığınız sonucunda, daha önce etrafınızda olan insanlar ile artık (ya da tam tersi) aynı titreşimde/frekansta olmayabilirsiniz. Biraz endişe verici olabilir ama bu normal bir süreçtir. Başlarda, rahatsız ve kafa karıştırıcı hissettiren bu dönüşüm aslında farkındalık seviyenizi ölçmenin en net yollarından biri olduğunu bilin. Bazı durumlarda, belirli arkadaşlıklar tamamen bitebilir. Çünkü aynı frekansta titreşmiyorsunuzdur. Kendinizi, bu yolda yürürken bazen yalnız hissedebilirsiniz. Fakat, yanınızda yürümesi gereken yeni insanları çekmeye de başlamanız çok uzun sürmez. Yeni fırsatlar ve ilişkiler için hazır olun.

5. Şükran Duygusunu Arttırın

Her gün, hayatınızdaki insanlara, size verilen fırsatlara, geçmişten alınan derslere ve etrafınızdaki güzelliklere şükretmek için zaman ayırın. Şükretmek sizi, ne kadar zengin bir hayata sahip olduğunuzu fark etmenizi sağlayan ve şimdiki ana, hemen şimdiye, bugüne getiren eylemdir.

Pek çok insanın yaptığı uygulamalardan biri şükran günlüğü tutmaktır. Her gün minnettar olduğunuz bir şeyi ve nedenini günlüğe yazın. Bazı insanlar ise her gün, gün içindeki insanları, yerleri, bir şeyleri veya deneyimleri liste halinde yazmaktan hoşlanırlar ve bu onlara bir neşe hissi verir. Dikkatinizi her gün olumluya odaklamanın yanında, işlerinizin pek iyi gitmediği günlere geri dönebilir ve aldığınız notları yeniden okuyabilirsiniz. Böylece hayatınızda hala var olan güzellikleri fark edersiniz.

Baktığınız her yerde, maneviyatı keşfetmek için sonsuz seçenekler bulunmaktadır. Kültürünüz, inançlarınız veya ilgi alanlarınız ne olursa olsun, bu yola girmek isteyen herkes için kesinlikle bir şeyler vardır. Yukarıdaki beş ipucu, manevi yolculuğunuzda nasıl daha bilinçli olabileceğinize dair harika bir başlangıç olacaktır.

Yazar: Thris Torp Çeviri: Canan Yıldıran Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı