Blog

Kendinize Uygun Meditasyon Tekniği Hangisi?

Kendinize Uygun Meditasyon Tekniği Hangisi?
Blog

Kendinize Uygun Meditasyon Tekniği Hangisi?

Hangi meditasyon tekniği sizin için en iyisi? Bunun cevabını yalnızca siz bilebilirsiniz ve en nihayetinde aradığınız sonuçlara ulaşmanızı sağlayacak olan şey teknik veya stildir. İşte dikkate almanız gereken bazı kriterler:

Meditasyonu veya düşünce temelli pratikleri keşfetmeye yeni başlıyorsanız birçok seçeneğiniz vardır. Modern insan için geniş bir bilgelik geleneği yelpazesinden gelen yüzlerce hatta belki binlerce teknik ve stil mevcuttur. Örneğin, aşağıda belirtilmiş ve sayıları giderek artan seçenekler topluca “meditasyon” olarak adlandırılabilir:

  • Budist, Vedik ve Taocu meditasyonlar
  • Tasavvufi , Hristiyan veya Yahudi dua biçimleri
  • Yaratıcı görselleştirme, rehberlik eşliğinde imgeleme ve yoga nefes pratikleri
  • Minfulness ve şefkate dayalı öğretiler
  • Kendi kendine hipnoz, beden taraması ve duygusal özgürleşme teknikleri.

Yeni başlayan biri olarak neye yöneleceğinizi nereden bilebilirsiniz? Hangi teknik veya meditasyon pratiği sizin için en iyisi? Hayatta pek çok şeyde olduğu gibi bu sorunun da cevabı: “Duruma ve kişiye bağlı…”. Bir meditasyon pratiği ararken göz önünde bulundurulması gereken birkaç etmen vardır ve bunları üç geniş gruba ayırarak basitleştirebiliriz. Haydi şimdi sizin için hangi meditasyon formunun en uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacak bu kategorileri inceleyelim.

İlk Kriter: Ne Arıyorsunuz?

Meditasyon tekniklerini araştırırken kendinize sormanız gereken en temel soru şudur: Bu pratikten ne istiyorum?

Başka bir deyişle, meditasyondan sonra elde etmeyi amaçladığınız sonuç nedir? Bir teknikte karar kılmadan önce neyi deneyimlemeyi veya başarmayı umduğunuzu bilmek elzemdir.

Farz edin ki yeni bir araba almak istiyorsunuz. Çoğu insan bunu yaparken nasıl bir araba istediğine dair genel bir fikre sahiptir (sedan, spor, ticari, yarı ticari vs.). Bunların hepsi otomobil olsa da farklı özelliklere sahip farklı şekil ve boyutlarda gelirler. Benzer şekilde meditasyon pratikleri de hepsi farklı amaçlara ve niyetlere hizmet eden çok çeşitli tarz ve tekniklerle gelir.

Kendinize aşağıdakilerden hangisi için meditasyon yapmak istediğinizi sorun:

  • Stres ve kaygıyı yönetmeye yardımcı olmak
  • Zihninizi odaklamaya yardımcı olmak
  • İş performansınızı artırmak
  • İlişkilerinizin kalitesini arttırmak
  • Arzularınızı açığa çıkarmak
  • Zihninizin nasıl işlediğini anlamak
  • Zihinsel sağlığınızı iyileştirmek
  • Daha çok şimdiki zamanda yaşamak
  • Huzur bulmak
  • Sevgi ve merhamet yaymak
  • Gerçekliğin doğasına derinlemesine dalmak
  • Bilincinizi genişletmek
  • Spiritüel benliğinizle bağlarınızı güçlendirmek

Bu ve diğer pek çok ihtiyaca hitap eden çeşitli meditasyon uygulamaları vardır. Ne istediğinizi belirlemek seçeneklerinizi daraltmanıza yardımcı olur.

Tüm Meditasyon Teknikleri Eşit Etki Yaratmaz

Sayısız seçenekler arasında bulunan farklı meditasyon tekniklerinin eşit zeminde oluşturulmadığını fark etmek önemlidir. Farklı pratiklerin arkasında farklı niyetler bulunduğundan zihninizi ve bedeninizi farklı şekillerde etkilemelerini beklemek mantıklıdır. Son yarım asırda düzenli meditasyon yapmanın zihniniz, bedeniniz, duygularınız, performansınız ve ruhunuz üzerindeki etkileri ve faydaları hakkında fazlaca kanıt toplanmıştır. Bununla birlikte meditasyon üzerine yapılan bilimsel araştırmaların çoğu, başta mindfulness meditasyonu, mantra meditasyonu ve şefkat temelli pratikler olmak üzere birkaç temel meditasyon türüyle sınırlı kalmıştır. Bu nedenle, bu meditasyonların aynı zihin-beden etkilerine sahip olacağını varsayarak genelleme yapmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin, düşüncelerinizin ve inançlarınızın kökenlerini keşfetmeye yönelik, bilişsel temelli bir uygulamanın zihniniz ve bedeniniz üzerinde basit bir nefes farkındalığı egzersizinden büyük olasılıkla çok daha farklı bir etkisi olacaktır. Bir teknikten ne bekleyeceğinizi bilmek, meditasyonunuz için gerçekçi beklentiler oluşturmanıza yardımcı olur.

İkinci Kriter: Tek Başına mı Rehber Eşliğinde mi?

Kendinize sormanız gereken sıradaki soru şudur: Rehberlik eşliğinde mi yoksa kendi başınıza mı yapacağınız meditasyonlara daha yakın hissediyorsunuz? Tüm meditasyon tarzları ve teknikleri bu iki genel kategoriden birine girer.

Rehber Eşliğinde Meditasyonlar

Adından da anlaşılacağı gibi rehberli meditasyonlar, bir başkasının sözlü talimatlarıyla (yüz yüze veya mobil uygulama ve video kaydı yoluyla) yönlendirilir. Rehberli meditasyonlarda dikkatinizi ve niyetinizi yönlendirmek; düşünce, söz veya davranışlarınızın bazı noktalarını hayal etmek, görselleştirmek veya üzerlerine düşünmek; vücudunuzdaki güç algılanan enerjileri manipüle etmek; bir kişiye ya da duruma şifa, huzur ve merhamet göndermek için verilen talimatlara uyarsınız.

Rehberli meditasyonlar yeni başlayanlar için harika bir tercih olabilir; çünkü herhangi bir formel eğitim veya inisiyasyon olmaksızın meditasyona adım atma imkanı sunar. Herkesin akıllı telefonuyla birkaç dokunuş uzağında, alanında öncü isimler ve hocalarca hazırlanan ve sayıları gitgide artan sayısız rehberli meditasyon vardır.

Tek Başına Meditasyonlar

Tek başına yapılan meditasyonlar herhangi bir yönlendirmeye ihtiyaç duymadan yapılır. Genellikle bir sınıf, atölye veya kursta daha resmi bir meditasyon eğitiminin ardından uygulanırlar. Seanslar esnasında size meditasyon teorisi, uygulaması ve nüansları öğretilir. Ayrıca belirli bir tekniği pratiğe dökmek için birkaç uygulama seansı yapılır. Teori ve deneyimin bu kombinasyonu, bir eğitmenden bağımsız olarak kendi başınıza rahatça sürdürülebileceğiniz bir meditasyon rutini oluşturur.

Hangisini Seçmelisiniz?

Rehberli veya bireysel meditasyon pratikleri arasında seçim yaparken akılda tutulması gereken iki husus vardır. İlk olarak rehberli meditasyonlar, bir turistin yeni bir şehirde kendisine yol göstermesi için bir rehber aramasına benzer. Rehber farklı yolları bilir; şehre ve yerel özelliklerine aşinalık kazanmanıza yardımcı olur. Öte yandan bireysel meditasyonlar, o şehirde oturan, başka birinin yardımı olmadan en iyi yerlere ve manzaralara giden yolları bilen bölge sakinlerine daha çok benzemektedir.

İkincisi, rehberli meditasyonlar sözlü talimatları aktif olarak dinlemeyi ve belirli zihinsel yönlendirilmeye uyulmasını gerektirdiğinden dikkatinizi zihin ve akıl düzeyinde tutar. Nefes farkındalığı veya mantra meditasyonu gibi bireysel meditasyon teknikleriyse odağınızı ve farkındalığınızı düşünme süreçlerinden çekerek giderek daha derin dinginlik seviyelerine dalmanıza katkı sağlar. Her meditasyon biçiminin kendine has özellikleri vardır; ancak hangi yaklaşımın ihtiyaçlarınıza en uygun olduğuna yalnızca siz karar verebilirsiniz.

Üçüncü Kriterler: Doğuştan Gelen Eğiliminiz Nedir?

Bir tekniğe karar verirken kendinize sormanız gereken son soru en çok hangisine çekildiğinizdir.

Her birimizin dünyayı dört temel yoldan biriyle deneyimleme eğilimi vardır; düşünme, hissetme, yapma veya var olma. Vedanta kadim bilgelik geleneği, bu yolların her birinin bütünlüğe ulaşmak için kullanılabileceğini kabul etmiştir. Dört Yoga (veya birliğe giden yollar) olarak bilinen bu yöntemler, aradığınız öz farkındalığa ulaşmanızı sağlayan özgün bir metodu temsil eder. Farklı meditasyon türlerini keşfederken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

Son derece entelektüel misiniz? Dünyayı akla dayalı, rasyonel ve bilimsel olarak düşünerek keşfetmekten mi hoşlanıyorsunuz? Eğer öyleyse Gyana Yoga (veya aklın yolu) sizin için en uygunu olabilir. Zihni zihnin ötesine geçmek, derin bir iç görü geliştirmek, düşünce ve inançların doğasını keşfetmek için kullanan meditasyonları cazip bulabilirsiniz.

Şefkatle dolu büyük bir kalbiniz mi var? Güçlü duygularınızla yaşamı derinden mi hissediyorsunuz? Bhakti Yoga (ya da sevgi ve adanmışlık yolu) için uygun olabilirsiniz. Budist geleneğinden Tonglen veya Metta gibi pratikleri en çok çekildiğiniz şeyler olabilir.

Dünyayla aktif bir şekilde meşgul olduğunuzu hissetmeniz mi gerekiyor? Doğru eylemlerle başkalarına hizmet ve yardım etme arzunuz mu var? Bir Karma yogi (veya bilinçli eylem ve özverili hizmet yolunu takip eden biri) olabilirsiniz. Bilinçli yürüme, yemek yeme, bulaşık yıkama ya da tüm varlıklarda ilahi olana saygı duyarak onların yararına eylemlerde bulunma gibi aktif meditasyonları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Şimdiki anın derinliklerinde yaşamak, gerçekliğin özüne varmak ve saf var oluşu tecrübe etmeyi mi kendinize yakın hissediyorsunuz? Raja Yoga (veya meditasyon yolu) ve tüm kardeş disiplinleri size uygun bir araç olabilir. Farkındalık meditasyonu, zikir, mantra, pranayama veya Hatha Yoga gibi zihin-beden entegrasyonu pratikleri aradığınız teknikler olabilir.

Bu üç kriteri değerlendirirken açık fikirli olun ve her meditasyon pratiğine kim olduğunuzu keşfetmenize yardımcı müttefikler olarak yaklaşın. Hangi meditasyon tekniği sizin için en iyisi? Bunun cevabını en iyi siz bilebilirsiniz. Sonuçta size aradığınız sonuçları verecek şeyse teknik veya meditasyon tarzıdır. Sezgisel kalbinizin rehberliğini izleyin ve gerçekten size uygun olup olmadığını anlamak için herhangi bir tekniği yeterince uzun süre deneyimlemeye istekli olun. Değilse, aradığınız doyuma giden yolu bulana kadar devam edin.

Yazar: Adam Brady Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı