Blog

Şükretmenin Sağlığa 5 Yararı

Şükretmenin Sağlığa 5 Yararı
Blog

Şükretmenin Sağlığa 5 Yararı

Şükretmek sadece bizi iyi hissettirmekle kalmaz, bunun yanında zihin-vücut sağlığına birçok yararı vardır. Bazen hayatın koşuşturmalarında kaybolmak çok doğaldır, fakat siz elinizden geldikçe hayatınızda size neşe veren insanlara ve olumlu tecrübelere odaklanmak için kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

Şükretmek sadece ”teşekkürler” demekten fazlasıdır – biyolojik bir amaca hizmet eden bir hissin yoğunluğudur. Bilim adamlarına göre şükretmek derin bir minnet hissidir. Araştırmalar şükretmenin birçok fiziksel ve duygusal faydası olduğunu bize göstermektedir.

Şükretmenin Sağlığa 5 Yararı:

1. Şükretmek Fiziksel ve Zihinsel Sağlığı İyileştirir

Zihniniz ve vücudunuz sürekli bir geri bildirim zincirindedir ve ayrılamazlar. Zihin aktiviteleriniz, düşünceleriniz, inançlarınız ve duygularınız da dâhil olmak üzere fizyolojinizi sürekli etki altında tutar. Araştırmacılar şükür düşüncelerine odaklanmanın fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirip iltihabı azaltır, kalp damar sistemini güçlendirir, depresyonu azaltır ve zihin gücünüzü arttırır.

UC Berkeley’den Greater Good Bilim Merkezi Thnx4.org isimli bir proje başlatıp internet üzerinden bir şükür günlüğü oluşturdu. Araştırmacıların data analizi sonucunda bu günlüğü iki hafta tutanların cilt problemlerinin azaldığı, daha az baş ağrısı, daha az mide ağrısı ve kabızlıkta azalma olduğunu tespit ettiler.

2. Şükretmek Stresi Azaltır ve Daha Mutlu Hissetmenizi Sağlar

Şükretmeyi alışkanlık haline getirmek kıskançlık, öfke, nefret, depresyon gibi mutluluktan beslenen zehirli duyguları bloke eder. Araştırmacılara göre şükretmek daha mutlu olmakla yakından ilişkilidir.

Şükretmenin aynı zamanda stres hormonu kortizolün salınımını azaltır, dinlenme anında ve stresli zamanlarda tansiyonun düşük kalmasına yardımcı olur. Şükretmenin yararlarını araştıran bir çalışmada MR cihazı ve kalp monitörü kullanılmış, sonuçlarda şükretme alışkanlığı olan katılımcıların olmayanlara göre önemli ölçüde daha düşük tansiyonları ve kalp ritimleri olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı çalışma düzenli olarak şükretmenin ileri derece depresyon ve sosyal anksiyete bozukluğuna da yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.

3. Şükretmek Daha İyi Uyumanızı Sağlar

Araştırmacılar şükretmenin uyku kalitesi ve süresine iyi geldiğini keşfettiler. Bir araştırmada her gün düzenli olarak şükür günlüğü tutan üniversite öğrencilerinin endişelerini bıraktıkları, zihinlerini sakinleştirebildikleri, daha iyi uyudukları gözlemlenmiştir.

İyi bir gece uykusu uyumak sağlıklı olmak için bir vazgeçilmezdir çünkü uykuda vücudumuz toksinleri atar, anıları sınıflandırır ve gerekli tamiratları gerçekleştirir. Çalışmalar uyku eksikliğinin stres, vücutta ağrı, düşük kaliteli bir hayat, duygusal sıkıntılar, duygu değişiklikleri, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve bazı kanser çeşitlerine sebep olabildiğini gösteriyor.

4. Şükretmek Özgüveni Arttırır

Herhangi bir sosyal medya hesabınıza girin ve gezmeye başlayın. İşte görebileceklerinizden bazıları: X arkadaşınız tropik bir adada tatil yapıyor, Y akrabanız yedinci maratonunu tamamlamış, Z meslektaşınız bir eğitime katılıp sertifika almış… beyniniz anında karşılaştırma oyununu oynamaya başlar: Ben bu sıralamada neredeyim? Daha çok seyahat etmeli miyim? Diplomam bugünkü iş standartlarına uygun mu? Spor salonunda kendimi yeterince zorluyor muyum?

Sosyal medya paylaşımlarında neredeyse hiç görmeyecekleriniz de şunlar: herkesin problemleri, en derin eksiklikleri, kayıplar ve kalp kırıklıkları. Sosyal medyada herkesin hayatı mükemmel görünse de değil. Bunu bilmenize rağmen kendi normal hayatınızı insanların filtrelenmiş fotoğraflarıyla karşılaştırırsınız.

Şükretmeyi gerçek hayatınızda oturtabildiğinizde yani bütün hatalarınızı ve bütün başarılarınızı kabullendiğinizde, karşılaştırma oyununu bırakır ve özgüveninizi yükseltirsiniz. Kendinizle alakalı düşünceleriniz yani özgüveniniz akıl sağlığınızı ve hayat kalitenizi doğrudan etkiler. Özgüven çocukluk yıllarında şekillenmeye başlasa da geçmiş ilişkileriniz ve tecrübeleriniz geleceğinizi oluşturmak zorunda değildir. Şimdiki düşünceleriniz ve algılarınız bugünkü özgüveninizi belirleyen şeydir. Bu yüzden eksiklikleriniz dahil her şeye şükrettiğinizde günlük hayatınızdaki kocaman olumlu etkiyi fark edeceksiniz.

5. Şükretmek İlişkileri İyileştirir

Tatmin edici ilişkiler, romantik ilişkiler, arkadaşlıklar ve sosyal bağlantılarınız da dahil olmak üzere hayatınızı daha sağlıklı ve mutlu yaşamanıza yol açabilir ve ömrünüzü uzatabilir.

Araştırmacılar şükretmenin ilişkileri güçlendirmede ve yürütmede etkili olduğunu söylüyor.
Şükretmek aynı zamanda yeni ilişkilere de kapı açar çünkü sosyal bağların gelişmesini sağlar. Örneğin bir partide yeni biriyle tanıştığınızda onlara minnetinizi belirten kısa bir mesaj atmak veya bir not yazmak yeni bir ilişkinin başlangıcı olabilir.

Öte yandan “bir ilişki bittiğinde şükretmek nasıl yardımcı olabilir?” diye de sorabilirsiniz. Canınız yanar. Sebep ne olursa olsun — temel alanlarda uyumsuzluk, güven eksikliği, zamanlama sıkıntıları, ölüm… sebep ne olursa olsun derinden bağlı olduğunuz, sevdiğiniz birine güle güle demekten daha çok yürek burkan çok az şey vardır. Hayatın en zor değişimlerinden olan ve stresi tetikleyen olaylardan biridir ayrılık. Günlük olarak şükretmek şifa yolunu daha az sancılı hale getirebilir.

Eski bir söz der ki: “Bittiği için ağlama. Yaşandığı için gülümse.” Kaybolan bir ilişkinin ardından diğer insanın size verdiği hediyeleri hatırlayın. Yanlış gidenlere değil de bu insan sizi hangi açıdan pozitif etkilediyse ve siz onda güzel olan ne bıraktıysanız ona odaklanın. Bu insanı tanımanın ne kadar şahane bir şey olduğunu ve onu ne kadar sevdiğinizi düşünün, negatif duygularınıza odaklanmayın. Bunu yaptığınızda acı çekerken bile gülümseyebildiğinizi göreceksiniz.

Yazar: Nicole Leatherman   Çeviri: Kübra Ece Türk Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı