Blog

Her Durumda Sabırlı Kalabilmenin 11 Yolu

Her Durumda Sabırlı Kalabilmenin 11 Yolu
Blog

Her Durumda Sabırlı Kalabilmenin 11 Yolu

Hepimiz gerek özel gerekse iş hayatımızda sorunlar, veya sıkıntılarla uğraşırız. Bu tarz senaryoları aşırı sinirlenmeden ve kaygılanmadan her durumda sabırlı kalabilenler diğerlerine kıyasla daha başarılı olabiliyorlar. Peki neden?

Strese girdiğimizde vücut kendisini “kaç ya da savaş” moduna alır ve bunun için kortizol, adrenalin gibi hormonlar salgılar. Bizi olası tehditlere karşı korumak için var olmalarıyla birlikte bu hormonlar, vücudumuzdaki her doku için toksik etki yaratır. Uzun süre stresle yaşadığımızda, bağışıklık sisteminin zayıflaması da dâhil pek çok sağlık riskiyle karşılaşmamız mümkün hale gelir.

Her ne kadar bazı insanların duygusal iniş çıkışları daha az olsa da daha sabırlı olmak için kendinizi bu konuda eğitmek mümkündür. Nasıl mı?

İlk adım, sizi tetikleyen şeyleri anlamaktır…

Sırada beklemek sizi çıldırtıyor mu? Ya da trafik sizi tamamıyla çileden çıkarmaya yetiyor mu? Sizi çılgına çeviren şeyin farkına varın.

Sonra sizi tetikleyen şeylerle baş etme alıştırmaları yapın…

Daha sabırlı olmak tamamen stres tepkinizi azaltmak ve sakinliğinizi arttırmakla alakalıdır. Rahatlatıcı iç-konuşma metoduyla işe başlayın (örneğin “Ortada öfkelenmemi gerektirecek bir durum yok” ya da “Sadece kontrol edebileceğim şeyleri kontrol edebilirim”) ve karnınızdan yavaş ve derin diyafram nefesleri alıp verin.

Ve eğer gerçekten zorlanıyorsanız, birazdan okuyacağınız rahatlatma teknikleri sizi tetikleyen bazı yaygın durumlar karşısında faydalı olabilir:

Beklemekten Nefret Ediyorsanız

Mağazanın genellikle kalabalık olmadığı bir saat seçin. Ardından kararlılığınızı test etmek için daha yoğun bir zamanda gidin. Kendinizi sıranın içinde sinirli bir halde bulursanız derin bir nefes alın; bir arkadaşınızı arayın veya kulaklıkla keyifli bir müzik dinleyin. Hayatınızı bir şablon olarak kullanarak sorununuzu bu şablonda mantıklı bir zemine oturtmak önemlidir. Bir randevuya geç kalsanız bile, bunun hayatınızın genelinde çok küçük (ve kolayca yönetilebilir) bir sorun olduğunu kendinize hatırlatın.

Unutmayın: Bekleme sıkıntısını ortadan kaldıran internet üzerinden çevrimiçi alışveriş hizmeti sunan pek çok şirket vardır. Duygusal sağlığınıza bir nebze iyi geliyorsa bile bu hizmetlerin getirdiği ekstra maliyete değecektir.

Trafik Sizi Çıldırtıyorsa

Sizi rahatlatan bir müzik açın ve zihinsel bir tatile çıkın. Aklınıza gelebilecek en huzurlu yeri gözünüzde canlandırın. Kendinizi orada görün, hissedin ve duyun. Bu gibi durumlarda meditasyon yapmak çok değerlidir; çünkü kendi içinizde bir sükûnet merkezi bulmayı öğrenmenize yardımcı olabiliyor.

Çocuklarınız Sabrınızı Sınıyorsa

Tetikleyicileri hissetmeye başladığınız anda derin bir nefes alın ve olup biteni gözlemlemeye başlayın. Şuan ne oluyor? Çocuğum ne yapıyor? Nasıl hissediyorum? Peki, o nasıl hissediyor? Daha önce benzer bir olay yaşadık mı? gibi soruları içinizden yanıtlamaya çalışın. Soruların yanıtlarını bulmak sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

Olumsuz davranışlar karşısında yaşadığınız duygu durumunu açıkça ifade etmekten çekinmeyin. Kızgınsanız, üzgünseniz, hayal kırıklığı yaşıyorsanız bunu dile getirin. “Şu an kızgınım! “veya “Bu davranışın beni çok üzdü.” gibi. Kızgınken duygularınızı ifade etmezseniz, sonradan daha kırıcı olabilirsiniz.

Sessiz kalmayı tercih ediyorsanız böyle gergin bir durumda içinizden 10’a kadar da sayabilirsiniz. Bu, sizin için gerçekten önemli olan şeyi düşünmenizi sağlar: sinirinizi boşaltmak veya etkili bir çözüm bulmanıza yol açar.

Kendinize Kızgınsanız

Tabii ki kendimize karşı sabırsız olduğumuz zamanlar vardır. Şunları merak edebilirsiniz: “Neden bu kadar kolay dikkatim dağılıyor?” veya “Neden yeni hobimi daha da geliştiremiyorum?”.

Çoğu zaman sabırsızız; çünkü kendimize aşırı iş yüklüyoruz. Yardım istemekten çekinmeyin. Hayatınızın sonunda çok fazla şey yaptığınız için ödül almayacaksınız (özelikle harap ve bitap düşmüş bir şekilde) Kafanızda daha az iş ile birlikte işlerinizde nasıl ilerleyeceğinizi ve kendinizle daha barışık hissedeceğinizi görünce şaşırabilirsiniz.

Bir Şeyler Ters Giderse

Başkalarının benzer durumlarda nasıl davrandığını izleyin. Örneğin uçuşunuz iptal edilirse veya ertelenirse diğer insanlar sabrını mı yitiriyor yoksa bunu doğal mı karşılıyor? Sakin insanlarla ilişki kurmak ve davranışlarından örnek almak için elinizden geleni yapın.

Kilo Vermeye Çalışıyorsanız

Önünüzde büyük bir hedefiniz varsa, yapılacak nelerin kaldığından ziyade ne yaptığınızı fark etmeyi seçin. Küçük zaferlerinizi kutlamak, size daha büyük bir hedefe ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz sabrı verecektir.

Sevdiğiniz Biriyle Sürekli Kavga Ediyorsanız

Sabrınızı zorlayan neyse bunu o kişiyle paylaşın. Duyguların ve kızgınlıkların içinizde birikmesine izin vermeyin. Çünkü bu sadece daha fazla soruna ve daha büyük sabır sorunlarına yol açacaktır.

Sakin bir yerde yalnız olduğunuzda, bir dahaki sefere sabrınız tükenme noktasına geldiğinde nasıl tepki vermek istediğinizi gözünüzde canlandırın. Durumu nasıl ele alıyorsunuz? Nasıl görünüyorsunuz? Ne diyorsunuz? Diğer kişi nasıl tepki veriyor?

Tetikleyicilerinizi öngörmekte daha donanımlı olduğunuzda onlarla ustaca baş etmekte de daha donanımlı olacaksınız.

Hayatın Daha Kolay Veya Daha İyi Olabilmesini Diliyorsanız

Bir ayrılık, işten çıkarılma veya sevdiğiniz birinin kaybını atlatmak sabır ve metanet ister. Bu durumlarda çoğu zaman bunun neden bizim başımıza geldiğini kendimize sorarız ve durumumuz hızla düzelmediğinde sabırsızlık hissi yaşarız.

Sabrın her türlüsü içinde gösterilmesi en zor olan budur ve benzer acılar yaşamış çevrenizde bir arkadaşınızın, grubun veya bazı durumlarda bir terapistin yardımını gerektirebilir.

Ve Ne Olursa Olsun

Sabrınız taşmak üzere olduğunda kendinize şunu sormalısınız: Bu gerçekten acil bir durum mu? Cevap neredeyse her zaman hayırdır. Ancak öyle bile olsa, yukarıdaki bahsedilen rahatlama tekniklerini kullanmak sükûnetinizi korumaya yardımcı olabilir. Böylece hâlihazırda bekleyen sorunla daha etkili bir şekilde başa çıkabilirsiniz. Son olarak, kendinize yüklenmeyin. Unutmayın, hayattaki her beceri gibi, sabır da pratik ister.

Yazar: Brigitt Earley Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı