Blog

Mevcut Krizde Ruhunuzu İyileştirmek

Mevcut Krizde Ruhunuzu İyileştirmek
Blog

Mevcut Krizde Ruhunuzu İyileştirmek

Zaman içinde gittikçe derinleşen bir kriz sırasında bazı seçimler, normalde olduğundan daha net bir şekilde gözümüzün önüne gelir. Bugün bahsetmek istediğim seçim düşünme ve farkındalık arasında. Düşünme aktiftir; hayatımızı düşünceler, duyumlar ve duygulardan oluşan ve sürekli zihnimizde dönüp duran zihinsel aktiviteye sıkışmış halde geçiririz. Farkındalık aktif değildir. Her zaman mevcut olan ancak çoğu insan tarafından sıklıkla fark edilmeyen, düşüncelerin sessiz arka planıdır.

Basitçe açıklamak gerekirse, spiritüel yolculuğun düşünmeyle değil farkındalıkla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Düşüncelerinizle özdeşleştiğinizde zihnin tüm çatışmalarına ve kargaşasına karışırsınız. COVID-19 krizinde insanlar, düşünceleri üzerinde ne kadar az kontrol sahibi olduklarını keşfediyorlar. Bir krizde korku ve kaygı zihinde dolaşmaya başlar ve onlara karşı mücadele etmek çok az fayda sağlar ki bu en iyi ihtimalle geçici bir faydadır. Bu yüzden birçok insan düşüncelerini inkâra ve dikkatini başka şeylerle dağıtmaya yöneliyor. Korkutucu görünen düşüncelerini inkâr etmeye çalışıyor; kötü haberlere aşırı maruz kalarak, televizyon izleyerek veya video oyunları oynayarak dikkatini dağıtıyor.

Mevcut Krizde Ruhunuzu İyileştirmek

Ama daha iyi bir yol var. Bir kriz anında strese girdiğinizde meditasyon, stres tepkisini hafifletir. Korku ve anksiyete, olayların gidişatı belirsizleştiğinde, kontrol kaybı hissettiğinizde ve bu durum kronik bir hal aldığında stres seviyesi en üst mertebeye çıkar. Düşünen zihin tüm bu koşullara tepki gösterir. Kriz halinde tavan yapan bu durum, normal zamanda bile içinden çıkılması zor bir hal alabilir.

Eğer bugün spiritüel hayatınızı beslemek istiyorsanız, düşünen zihni ve yarattığı stres tepkisini geride bırakın. Kendinizi bu krizden düşünme yoluyla kurtaramayacağınız gerçeğini kabullenin. Bunun yerine zamanınızı farkındalığınızı artırmak için kullanabilirsiniz. Korku, kaygı, stres, can sıkıntısı ve çaresizlik bir savunma refleksi formunda farkındalığımızı sınırlandırır. Bilinçli farkındalık savunma odaklı değildir. Yeni olasılıklara açıktır ve bu olasılıkların peşine düştüğünüzde şifa bulursunuz. Ruhen hasta olma hissi, ona karşı mücadele ederek değil, kalbinizi doyuma ulaştıran bir ifade yolu bularak rahata erer.

Şimdi, düzenli meditasyon yapmanın yanı sıra aşağıdaki alanlarda manevi tatmin duygusuna ulaşmak adına neler yapabileceğinizi düşünün:

  • Anlam ve amaç duygusuna sahip olmak
  • Sevmek ve sevilmek
  • Öz saygı kazanmak ve kendine değer vermek
  • İç huzuru ve neşeyi yakalamak
  • Diğer insanlara faydalı olmak
  • Alçak gönüllülük ve gönlü zengin olmak

İçinde bulunduğunuz zamanı amaçlı hale getirin; bu ilk ve en önemli adımdır. Kâğıt kalem alın ve bugün birine nasıl nezaket dolu bir davranışta bulunabileceğinizi yazın; birisini takdir edin; ihtiyaç sahiplerine yardım edin veya yalnız ve endişeli hisseden birine destek olun. Bu aralar bu tarz basit, insani jestleri göz ardı etme eğilimindeyiz. Bu şifa türlerine “spritüel” kelimesini atfetmeye gerek yoktur. Bunlar, bilincin değerini inceleyen ve anlayan hem Doğu hem de Batı kültürlerinde uzun geleneklere dayanmaktadır.

Daha da önemlisi bunlar, endişe ve stresten uzaklaşmak için pratik seçimlerdir. Size yaşamınız üzerinde bir kontrol duygusu verir. Bunlar farkındalığınızı genişleterek modern toplumdaki en zararlı ruhsal eğilimi tersine çevirir: kendimizden kaçmaya yönelik güçlü dürtümüzü. Ruhunuz en samimi parçanızdır ve onu kaçarak bulamazsınız.

Bir kriz zamanında gelen ilk dürtü acil durum moduna girmek; korkuya, endişeye ve paniğe kapılmaktır. Bu dürtülere teslim olmak, ruhsal hastalığa davetiye çıkaracaktır. Şimdi ve gelecek aylarda uzak bir olasılık gibi görünen iç huzuru ve sevinci bulma konusunu özellikle vurgulamak istiyorum. Dünyada bilgelik aşılayan tüm geleneklerde ve kültürlerde, iç huzurun ve neşenin ancak içe bakılarak elde edilebileceği öğretilmiştir. Eski Ahit: “Dingin ol ve Tanrı olduğumu bil” diyor. Yeni Ahit, Tanrı’nın krallığının içimizde olduğunu söylüyor. Hint Vedik geleneği, Ananda’nın (yani mutluluğun) yaratılışın kalbinde olduğunu söylüyor. Buna benzer örnekleri neredeyse diğer bütün kültürlerde bulmak mümkündür.

Evrensel gerçeklerin, sizin kişisel gerçekleriniz olana dek önemi yoktur. Dünyadaki her bilgelik öğretisi tarafından dile getirilen sır, benlik duygunuzun (“Ben” olma deneyiminizin) iç huzur ve neşeye açılan kapı olmasıdır. Meditasyon, sessizlik içinde yalnız kalmaktan ve farkındalığınızın huzur ve neşenin sonsuz olduğu yere gitmesine izin vermekten başka bir şey değildir. Ne tür bir meditasyon seçerseniz seçin, zahmetsiz ve basit olduğu sürece iyidir; basit bir mantra kullanmak oldukça etkilidir. Mesele şu ki: manevi doyumu bulmanın tüm yolları arasında, şu anki farkındalığınızla temasa geçmek ruhunuzu iyileştirmek için en kalıcı, en tatmin edici ve en anlamlı olanıdır.

Online bireysel danışmanlık ve eğitimler hakkında bilgi almak için mesaj gönderebilir veya direk Whatsapp’tan bize yazabilirsiniz.

Yazar: Deepak Chopra Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı