Blog

Yaşamınızı Dönüştürmede Olumlamaların Gücü

Yaşamınızı Dönüştürmede Olumlamaların Gücü
Blog

Yaşamınızı Dönüştürmede Olumlamaların Gücü

Şu anda korona virüs salgını dünya çapında milyonlarca insan için bir stres kaynağı. Pek çok kişi yaşadığı kaygı ve endişeyle nasıl başa çıkacağından emin değil. Thrive Global’in CTO’ su Joey Hubbard, olumsuz düşüncelerin yönünü değiştirmek ve onları yeniden inşa etmenin yolunun olumlamalar yapmak olduğunu söylüyor.

Bunlar, şimdiki zamanda kullanılan yeni düşünceleri kelimelere dökmenize yardımcı, sade ifadelerdir. Bu güçlendirici mantralar* zihninizi derinden etkileyebilir. Bunları stres ve kaygı anlarında kullanmak, olumsuz duyguların üstesinden gelmek için yardımcı olur.

Kendinize anlattığınız, kim olduğunuz ve ne yapabileceğinize dair hikâyeniz gerçekliğinizi şekillendirir. İşte sizlere sınırsız mutluluk, sevgi ve doyumla dolu bir yaşam öyküsü oluşturmak için olumlamalardan yararlanabileceğiniz güçlü yöntemler!

“ ‘Ben’ kelimesi güçlüdür. Onunla evrene kim olduğumuzu ilan ederiz. ” – Ora Nadrich

Günlük gerçekliğinizin en içten yönlerinden biri, kendinizle süregelen konuşmanızdır. İç diyalogunuz, içinde yaşadığınız hayatı ve gerçekliği tanımlamanıza, değerlendirmenize ve onlardan anlam çıkarmanıza yardımcı, dil yoluyla şekillendirilmiş bir düşünce akışı sağlar. Bu iç diyalogun hayati bir öğesi olumlamadır (doğru saydığınız veya doğru olduğuna inandığınız şeylere dair beyanlar).

Bir olumlama, realitenizi yaratmanız, dünya görüşünüzü yapılandırmanız ve inançlarınızı doğrulamanız için temel bir araçtır. Her gün olumlamalarınızla bilerek veya bilmeyerek bilinçaltınıza kim olduğunuz, ne yapabileceğiniz/olabileceğiniz ve hayatınızın anlamına yönelik talimatlar verirsiniz. Bu talimatlar muazzam bir güce sahiptir: tam potansiyelinize ulaşmanıza yardımcı olabilir veya sınırlayıcı inançlar ve kendini baltalayan davranışlar arasında sizi sıkıştırabilir.

Olumlama, bir şeyin doğru olduğunu iddia eden bir cümle veya ifadedir. Tıpkı bir mantra gibi sesli veya sessizce tekrarlanabilir. Bir mantra zihinsel türbülansın yatışması ve düşüncenin aşılmasını hedeflerken, bir olumlama ise düşünce kalıpları, alışkanlık, konuşma ve eylemlerinizi aktif olarak programlayabilir.

Doğrulamalar Sinir Yolakları (Patikalar) Yaratır

Bir olumlamayı düzenli olarak kullandığınızda daha kolay kat edilen sinirsel bir yolak oluşturursunuz. Nörologların dediği gibi birlikte çalışan nöronlar birbirine bağlanır**. Bu demektir ki: bir düşüncenin üzerinde ne kadar sık durursanız, onun zihninizde kök salması ve güçlenmesi o kadar kolay olur.

Örneğin, bir koşucu değilseniz ve “Maraton koşabilmek için antrenman yapmaya can atıyorum” derseniz, zihniniz bu cümleyi yadırgayabilir. Ama bunu yeterince sık ve doğru koşullar altında tekrarlamaya devam ederseniz (aşağıda belirtileceği üzere) sonunda beyniniz düşünceyi daha kabul edilebilir hale getirecek ve daha esnek bir yolak oluşturmaya başlayacaktır. Olumlamalar, düşüncelerinizin koşullanacağınız şeye daha kolay yönelmesini sağlayan zihinsel “ritmi” yaratır. Olumlamanız eninde sonunda bilinçaltınıza sızar. Niyetiniz, bilinçaltını organize eden sonsuz gücüyle kendini gerçekleştirmek için gerekli tüm detayları işlemeye başlar.

Olumlama esasen bir arzu beyanıdır. Arzunuzun gerçeklemesi için ektiğiniz bir tohumdur. Dikkatle ekilip sulandığında, içsel doygunluğa çiçek açması için gereken tüm bilgiyi içinde barındırır. ‘’Dört Anlaşma’’ adlı kitabında Don Miguel Ruiz bize “her şeyin kelimeler yoluyla açığa çıktığını, kendini gösterdiğini” hatırlatıyor.

Bir olumlama ile konuştuğunuz kelimelerin gücünü kabul ediyorsunuz ve bilinçli olarak kendiniz hakkında olmak istediğiniz şeyin en iyisini temsil eden bir dil seçiyorsunuz. Bu düşünce, Buda’nın dinleyene şifa, dönüşüm ve neşe getirmeyi; bunun için doğru konuşmayı ve kelimeleri kusursuzca kullanmayı amaçlayan öğretilerine paraleldir. Şu anki durumda ise dinleyici sizsiniz ve pozitif olumlamalar kullanarak içinizde taşıdığınız bütünlüğü ve sınırsız potansiyeli kendinize hatırlatıyorsunuz.

Olumlamaların Yapısı

Ardındaki teoriyi anladığınıza göre, şimdi olumlamanın gücünü kendi yararınıza nasıl kullanacağınızı öğrenme zamanı! Önce olumlamaların yapısına bakarak başlayalım.

Olumlamalar açık ve doğrudan beyan niteliğindedir. Amacı belirsiz, muğlâk ve uzun uzun kelimelerle ifade edilmezler. İşlerin nasıl yürümesini istediğinizi güvenli ve otoriter bir şekilde tanımlarlar.

Olumlamalar en sık “ben” kelimesiyle başlar. Ben ile herhangi bir cümleye başladığınızda, bilinçaltınıza ne olduğunuzun mesajını verirsiniz. Ben, zihninizin gizli dünyasının realitenizi yapılandırılacağı zemini hazırlar. Her ben kelimesiyle zihniniz, inancınızı doğrulayacak doğru ya da yanlış kanıtlar aramaya başlar. Bu nedenle, “ben”den sonra koyduğunuz kelimeler dikkat ve özenle seçilmelidir.

Olumlamalar şimdiki zamanda yazılır ve söylenir. Gelecekte ne olmasını istediğinizi belirtmekle ilgili değildir, Bir şey şu anda doğruymuş gibi kabul edilerek ifade edilir. Bilinçaltı zihniniz gelecekteki bir zamanda çalışmaz. “Hayallerimin mesleğinden ve kariyerinden zevk alıyorum” demek “Hayallerimin mesleğine ve kariyerine ulaşacağım” demekten daha güçlüdür.

Olumlamalar negatif değil pozitif bir dilde söylenir. Bilinçaltınız pozitif veya negatif kelimeler arasındaki farkı ayırt edemez. Bu nedenle, ne istemediğinizden ziyade ne istediğinizi olumlayın. “Hasta olmak istemiyorum” ya da “Bu testten başarısız olmayacağım” demek yerine, “Sağlıklı ve güçlüyüm” ve “Kendimi bu testten başarıyla geçerken görüyorum!” diyin.

Duyguyla yüklü olumlamaların daha fazla gücü vardır. Bir olumlama oluşturup kullandığınızda, gerçekleştirmek istediğiniz şeyin “nedenlerine” odaklanın. Niyetinizi güçlendirmek için içinizde itici bir güç arayın ve duygularınızı kabartacak kelimeler seçin. Olumlamalarınız, ifade edeceğiniz şeyin zaten gerçek olduğu hissini ne kadar çok yaratabilirse, realitenizi dönüştürmek için o kadar güçlü olacaktır. Bir olumlamanın sonucunu ne kadar derinden hissedebilirseniz, beyninizde ve zihninizde oluşturacağı sinir yolağı o kadar güçlü olur.

İşte pozitif, şimdiki zamanda olumlamanın birkaç örneği:

  • Sağlıklı, mutlu ve güçlüyüm.
  • Derin ve doyurucu ilişkilerim var.
  • Bolluğu ve bereketi her haliyle kendime çekiyorum.
  • Başarı zahmetsizce hayatıma akıyor.
  • İşimden zevk alıyorum ve hayatımın amacını yerine getiriyorum.
  • Kendimi olduğum gibi takdir ediyorum ve seviyorum.
  • Merhametli ve affediciyim; en yüksek benliğimi ifade etmemi engelleyen tüm inançlardan özgürleşiyorum.
Olumlamalar Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır

Zaten her an olumlamaları kullanıyorsunuz (genellikle bilinçsizce). Ancak bir olumlamadan en iyi şekilde yararlanmak için hayatınızı dönüştürecek iç konuşmalarınızı bilinçli bir niyetle oluşturmanız ve kullanmanız gerekir. İşte bilinçli bir olumlama yaratmak için bazı öneriler:

Tutkulu olduğunuz birkaç olumlamayı dikkatle hazırlamak için biraz zaman ayırarak işe başlayın. İstediğiniz kadar yazabilirsiniz. Ancak başlangıçta, bilinçaltının gelen bilgiyi işleyebilmesi için sayıyı 7-10 arası tutmak daha verimlidir.
Ardından, olumlamalarınızı tekrar edeceğiniz özel bir zaman seçin. Uyandığınız an, bilinçli zihniniz hala uykudan kalkmaya çalışıyor olduğundan ideal bir zaman olabilir. Ayrıca bu, gününüzü nasıl geçirmek istediğinize dair bir temel oluşturmanıza yardımcı olur. Başka bir seçenek, hemen meditasyondan sonra yapmaktır. Bilinçli zihniniz meditasyon sırasında ve hemen ardında çok daha az meşgul olur. O anda bir olumlamayı tekrarlamak, bir niyeti doğrudan daha kolay büyüyebileceği verimli bir bilinç tarlasına tohum ekmek gibidir. Hangi saati seçerseniz seçin, tutarlı bir zaman seçmek ve düzenli pratik yapmak yeni kalıpların zihninize derinlemesine yerleşmesine katkıda bulunacaktır.

“Olumlamayla Aşmak” diye adlandırdığım şeyi uygulamayı deneyin. Bu basitçe, günün herhangi bir anında bir engelle, zorlukla karşılaştığınızda veya negatif iç monologa giriştiğinizde olumlamalarınızı kullanmak demektir. Örneğin, bir faturayı ödemeyi unutursanız, organize olamadığınızı düşünüyorsanız ya da başka bir özeleştirici düşünceye kapıldıysanız “Kendimi tamamen seviyorum ve kabul ediyorum.” gibi bir olumlama kullanabilirsiniz. “Düzenliyim ve hayatımı düzene sokmaktan keyif alıyorum.”

Olumlama Uygulaması
  • Artık tüm adımlar uygulandığına göre, işte size olumlamalarınızı uygulamak için basit bir plan:
  • Rahatsız edilmeyeceğiniz, dikkatinizin dağılmadığı ve olumlamalarınıza odaklanabileceğiniz bir zaman ve alan yaratın.
  • Kelimelerinizin gücü olduğunu kabul ederek sürece başlayın. Sürdürmek istediğiniz hayat hikâyenizi kelimelerinizle yazdığınız farkında olun.
  • Farkındalığınızı kalbinizin bulunduğu alana getirin ve her bir olumlamayı dikkatlice ve bilinçli bir şeklide üç ila beş kez tekrarlamaya başlayın. Olumlamalarınızı papağan gibi bilinçsizce tekrar etmekten kaçının. Varlığınızın derinliklerine işlemesi için her kelimeyi bilinçli olarak dinleyin. Her tekrarda olumlamanızın, kalbinizin merkezinden dünyaya dalga dalga yayıldığını hayal edin.
  • Olumladığınız şeyin şu anda zaten gerçek olduğunu hissettirecek bir duygu durumu oluşturmaya çalışın veya geçmişinizde benzer bir duygu durumunu hatırlayarak şu ana getirin. Beyanınızı yerine getirmenin mutluluğunu, heyecanını, minnettarlığını ve diğer olumlu duygularını hissedin.
  • Dünyanızın bilinçli bir yaratıcısı olma yeteneğiniz için kendinize minnet duyarak uygulamayı bitirin.

Kendinizi kendinize anlattığınız hikâyeye dönüşürsünüz. Olumlamaların yaratıcı gücü sayesinde mutluluk, sevgi ve tatmine dair bir hikâyenin yazarı olabilirsiniz. Kendi gerçeğinizi anlatın ve hayatınıza etkilerini izleyin.

* Mantra, genellikle Sanskritçe olan dini hece veya şiirdir. Kelimeler ve titreşimler kullanarak bireyi daha yüksek bir bilince çıkarmayı amaçlar.
** İngilizce “Neurons that fire together wire together.”dan çevrilmiştir. Çeviride orijinal cümledeki ritim kaybolmaktadır.

Yazar: Adam Brady Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı