Blog

Beklentileri Niyete Dönüştürme Yolları

Beklentileri Niyete Dönüştürme Yolları
Blog

Beklentileri Niyete Dönüştürme Yolları

Kendinizi olumlu bir yöne yönlendirmek için yapabileceğiniz en faydalı şeylerden biri, gününüze ilişkiniz ve yaşamınız için niyetler belirleyerek başlamaktır. Fakat tüm niyetler eşit yapılmaz. Eğer ezilmiş, hakkı yenmiş ya da tamamen hayal kırıklığına uğramış hissediyorsanız, daha öncesinden bir beklenti belirlemişsinizdir. Beklenti, niyetin sinsi kuzenidir. Yani çok daha az bağışlayıcı ve uzlaşmacıdır.

Ne zaman bir sonuçtan dolayı hayal kırıklığına uğradığınızı bir düşünün. Hayal kırıklığına uğramanızın nedeni, durumun gerçekliğinin sizin beklentileriniz ile örtüşmüyor olmasıdır. Başka bir ifadeyle, siz bir şey beklediniz ve başka bir şey elde ettiniz.

“Geleceğe bakış açınızı değiştirirseniz, çevrenizdeki dünya da değişecektir.”

Beklentilere Örnekler

Bu örneklerden hangisini kendinize yakın hissediyorsunuz?

Daha büyük bir eve taşınmanın sizi daha mutlu edeceğini umuyordunuz, fakat olmadı, bu yüzden taşınmanızın sonucunda hayal kırıklığına uğradınız.

Bir arkadaş sitesinde kolayca bir sevgili bulmayı bekliyordunuz ve sonra bulamadınız, bu yüzden aşkı bulma potansiyeliniz konusunda son derece cesaretiniz kırıldı.

Patronunuzun, çok çalışmanızı bir zam ile ödüllendirmesini bekliyordunuz ve sonra bir zam alamadınız, bu yüzden şirkette geleceğiniz konusunda umutsuz hissediyorsunuz.

Niyetlere Örnekler

Şimdi beklentilerinizi niyetlere çevirdiğinizde ne olacağını görün!

Yeni evinize taşınırken, aileniz ile birlikte keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak yeni eviniz için minnettar olma niyetinizi belirleyebilirsiniz.

Arkadaşlık sitesine kayıt olurken, evrene bir ilişkiye hazır olduğunuzu söyleyerek bu deneyim ile niyetinizi edersiniz. Böylece neşeyle ve kolaylıkla gelecek ilişkiniz ile bağlantı kurabilirsiniz.

İşinizi, size getireceği kardan ziyade başkalarına fayda sağlama niyetiyle yaparsanız, sonrasında daha yüksek bir ücret için patronunuzla görüşebilirsiniz.

Herhangi bir başarılı çaba için, açık bir niyet gerekli bir unsurdur. Bir beklenti ise, evrenin sizi memnun edebileceği sayısız yolun olasılık alanını daraltır.

Niyetler ve beklentiler arasındaki temel farklardan biri sorumluluğun yüküdür. Niyetler, kendi yaptığınız seçimlere dayanırken, beklentiler genellikle diğer insanların eylemlerini gerektirir. Başka bir kişiyi, çevrenizi veya dış koşulları kontrol etmek imkânsız olduğundan, enerjinizi kontrol edebileceğiniz bir alana (zihninize, sözlerinize ve niyetlerinize) koymak akıllıca olacaktır.

Niyetlerinizin, hayatınızda nasıl daha fazla özgürlük ve kolaylık yaratabileceğine dair birkaç örneğe daha bakalım.

1. Her Sabah

Güne başladığınız zihniniz ile gününüzün ve tüm hayatınızın gidişatını değiştirebilirsiniz. Uyandığınızda, sizi iyi hissettiren ve olumlu bir dil ile güçlendirilmiş niyetler oluşturmayı deneyin.

  • Minnettarlık, benim yaşam tarzımdır.
  • Bugün, hayatın benim aracılığım ile ifade etmek istediği akışı takip ediyorum.
  • Sunumumu kolaylık ile yazıp bitirmeye niyet ediyorum.
  • Ailemle ile bu durum herkesin yararına çözülüyor.

Hayatınızda mucizelere biraz yer verin. Her şeyin planınıza göre olmasını bekleyerek uyanmak, beklentilerinizin karşılanmaması durumunda sizi hayal kırıklığına uğratır. Bir niyet ile güne başlamak önünüze çıkacak her şeye açık ve hazır olmaktır. Böylelikle, başarıya giden yoldan keyif alacaksınız.

2. İlişkiler

Bir çift ne kadar uzun süre beraberse, birbirlerini benimsemeleri de o kadar kolaydır. Partnerinizden beklentilerinize (sözlü veya sözsüz) dikkat edin. Ne düşündüğünüzü her zaman bilmesini mi bekliyorsunuz? Arabayı her zaman benzinle doldurmasını mı bekliyorsunuz? Uyandığınızda sabah kahvenizi sizin için hazırlamasını mı bekliyorsunuz? Hazırlandığınızda güzel göründüğünüzü söylemesini mi bekliyorsunuz?

Beklentileriniz karşılanmıyorsa, önce nedenini kendinize sorun. İhtiyaçlarınızı net bir şekilde illettiniz mi? Beklentileriniz gerçekçi mi? Ve kendinize karşı dürüstseniz, partnerinize olan minnettarlığınızı ilişkiniz bitirmeden önce de söyleyebilir misiniz?

  • Partnerinizden bir şeyler beklemek yerine, sevgi ve anlayışa giden yolu açmak için bazı niyetler belirlemeyi deneyin.
  • Partnerime, benim için bir şey yaptığında ne kadar minnettar olduğumu söylemeye niyet ediyorum.
  • Bugün de partnerime ben nazik davranmaya niyet ediyorum.
  • Partnerimin aklımı okumasını beklemek yerine ne istediğimi kendime soracağım.
  • Partnerimin sevgisine, kendimi açmaya niyet ediyorum.

İlişkilerde iletişim anahtardır ve çiftler ihtiyaçlarını nasıl dile getirecekleri konusunda rahat ve net olmalıdırlar. İltifat duyma arzusu, kabul edilmiş ve sevilmiş hissetme ihtiyacından gelmektedir. Bu yüzden bu ihtiyacı partneriniz ile paylaşmayı deneyin ve ne olacağını görün. Partnerinizin, ne istediğinizi psişik olarak bilmesini beklemek asla adil değildir.

3. Manevi Uygulama

Kendinizle olan ilişkinizde, olumlu niyetler yanında beklentilerden de faydalanabilirsiniz. Meditasyon yapmak için oturduğunuzda kendinize nasıl davrandığınızı gözlemleyin. Zihniniz nasıl tepki veriyor? Hangi düşünceler gidip geliyor? Şimdiye kadar aydınlanmanızın gerekliliğini hissediyor musunuz? İnsanlar genellikle kendilerine karşı çok serttirler. Bu yüzden sizi kötü hissettiren düşünceler yerine sizi genişleten niyetlerinizi belirlemenin bir öz şefkat eylemi olduğunu bilin. İçinde bulunduğunuz anda, olduğunuzdan başka bir şekilde olmanız gerektiğini beklemek, manevi yolu oluşturmaz.

  • Her sabah gün doğumunda kalkıp meditasyon yapmaya niyet ediyorum.
  • Karşılaştığım her insana nazik davranmaya niyet ediyorum. Yolumdaki her bir insanın bir görevi olduğunu biliyorum ve manevi yoluma sadık kalmaya kararlıyım.
  • Manevi yolumda yürürken, diğer insanların görüşlerine ve inançlarına saygı duyuyorum. Herkesin eşsiz yolculuğunu onurlandırıyorum.

Niyetler, gitmek istediğiniz yöne işaret eder. Beklentiler, gideceğiniz yolu önceden belirler. Zihninizde ve kalbinizde bir hedef belirleyin. Fakat oraya tam olarak nasıl gideceğiniz konusunda ilham ve sezgilerinizi duymaya istekli olun.

Beklentiler Ne Değildir

Beklentileriniz, standartlarınızla ve sınırlarınızla aynı değildir. Kimsenin size sözlü olarak saldırmaması hayatınızda bir standart olabilir. Fakat asla olmayacağını beklemek gerçekçi değildir. Tıpkı ebeveynlerin çocukları için belirli kurallar koyması gibi, onlardan asla hata yapmamalarını veya kurallara uymalarını “beklemek” muhtemelen gerçekçi değildir.

Beklentileriniz, “inançlarınız” için kullandığınız bir kelime de olabilir. Aslında beklentileriniz sizin için çalışır. “En iyisini beklemek” kötü bir fikir mi? Partnerinizden sevgi ve saygı beklemek yanlış mı? En iyi arkadaşınızın sizinle birlikte planlarını gerçekleştirmesini beklemek akıllıca değil mi? Bu soruları sadece siz cevaplayabilirsiniz. Bu beklentilerinizi yerine getirmek sizi genişletirse, o zaman faydalıdır. Eğer beklentileriniz, memnun olma yeteneğinizi daraltırlarsa, ifadede veya tutumda küçük bir değişiklik ile her şeyi değiştirebilirsiniz.

“Bilinçsizce yaşamamım, hayatımdaki mutluluğu nasıl etkilediğini fark etmeye niyet ediyorum.”

Hayatınızın laboratuvarında büyümeniz, öğrenmeniz ve yaşadığınız hayattan zevk alabilmeniz için tüm yolları deneyin. Niyetli yaşam, hayallerinizi yaşamaya ilişkin beklentilerinizi aşmanın anahtarıdır.

Yazar: Karson McGinley Çeviri: Canan Yıldıran Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı