Blog

Koronavirüs Kaygısını Azaltmanın 7 Yolu

Koronavirüs Kaygısını Azaltmanın 7 Yolu
Blog

Koronavirüs Kaygısını Azaltmanın 7 Yolu

Koronavirüs ile ilgili duyduğumuz, gördüğümüz, dinlediğimiz tüm bu haberlerden kaygı duymamak, bunalmamak hiç de kolay değil. Anksiyete düzeyinizde artış deneyimliyorsanız işte size duygusal ve zihinsel sağlığınızı destekleyecek bir kaç tavsiye.

Milyonlarca kişide panik etkisi yaratan Koronavirüs’ü hali hazırda modern yaşamın beraberinde getirdiği anksiyetenin katlanarak artmasına neden oldu.

Bu dönemde Koronavirüs ile ilgili yeni haberlerden kaçınmak oldukça güç. Hele ki tüm medyada ve her yerde bu konu konuşuluyorken… Önemli olan fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da sağlıklı kalmak ve panik moduna girmemek. Sosyal canlılar olarak içinde yaşadığınız çevre tarafından gündelik olaylara karşı tepki geliştirmeye koşullusunuz. Bu olaylar olağandışı olarak algılandığında ve ‘normal’ eşiğini geçtiğinde endişelenebilirsiniz.

Kontrolünüz dışında geliştiklerinde anksiyete geliştirebilirsiniz. İleri düzeyde öngörülemeyen değişimler algıladığınızda veya ani bir tehdit karşısında panik olabilirsiniz. Böyle durumlarda fiziksel olarak sağlıklı kalmak ve önlemler almak elzemdir. Eşit derecede elzem olansa duygusal ve ruhsal sağlığınızı destekleyecek mental alışkanlıklar geliştirmektir. İşte tavsiyelerimiz:

Nefes Alın

Nefesle düşüncelerin bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz? Kaygılı ve stresli hissettiğinizde nefes alış verişiniz sığlaşır, sıklaşır ve stres hormonlarınız daha yoğun salınır. Nefesinizi bilinçli almak anksiyete yaratan düşüncelerinizi azaltmak için beyni uyarır ve iyi olma durumunuzu restore eder. Burnunuzdan karnınızı şişirerek derin, yavaş diyafram nefesleri alın ve ağzınızdan verin. Bu basit nefes egzersizi dikkatinizi bedeninize getirebilir ve hızlı bir rahatlamayı tetikleyebilir.

Hikayeler Üretmeyi Bırakın

Zihninizde bir düşünce başka bir düşünceyle bağlantılandığında hikaye üretimi başlar. Bunlar, zihninizde yanlış bir şekilde ‘gerçekler’ olarak sınıflandırılır. Düşünceler bellek ve duygularla bağlantılıdır. Birleştiklerinde bir olay örgüsüne dönüşürler. Bu şöyle bir şekilde başlayabilir: ‘’O restoranda en son yemek yediğimde karnım ağrımıştı. Ellerini düzgün yıkamıyorlar galiba. Artık o restorandan uzak durayım.” Uzak bir ihtimal de olsa bu senaryoyla mide ağrısı arasında bir bağlantı vardır. Ama restorandan kaçınmanın temeli zihninizin sizde mevcut olan bir negatif anı veya hatırayla ilişkili korku olabilir. Hikaye üretmeyi önlemenin yolu ise düşünce ve gerçek arasında ayrım yapmaktır.

Hızlı ve Ardışık Soruların Farkına Varın

Ya acil olarak iş için seyahat etmem gerekirse? Ya uçakta yanıma öksüren biri oturursa? Başka bir koltuğa geçebilir miyim? Uçuşu iptal ederler mi? Geri ödeme yaparlar mı? Bu sorular size tanıdık geliyor mu?

Bu tarz hızlı ve ardışık sorular, sonuçlar kontrol edemeyecek gibi göründüğünde ortaya çıkar. Fiziksel ve duygusal güvenlik hissini yeniden inşa etmek elzem hale gelir. Bu durumda eş zamanlı birkaç soru sorduğunuzu fark edin. Fark etme eylemi, bir adım geri atıp kendinizi tekrar güvende hissetmenize yardımcı olacaktır. Zihinsel varlığınızın sizi yönlendirebilmesi için gerekli alanı kendinize yaratın. Esnek uçuşlar için havayolları şirketini aramaya karar verebilir; şirketin protokollerini gözden geçirebilir veya güvenilir bir kaynakla seçeneklerinizi tekrardan gözden geçirebilirsiniz.

Koronavirüs Hakkında Konuşmayı Azaltın

Herkes onun hakkında konuşuyor. Bu çok doğal, çünkü insanlar sorunlarından konuşarak rahatlamak üzerine sosyalleşir. Böyle yapmanın daha iyi hissettirebileceğini düşünebilirsiniz. Fakat çoğu kez bu, sadece daha fazla kaygıya sebep olur. Ne zaman hastalık konusunda endişelerinizi arttırabilecek bir sohbete çekilirseniz kendinize şunu sorun: ‘’Bunun hakkında sürekli konuşmak ne işime yarıyor?’’ Öğrenmeye, bilgilenmeye ve koruyucu önlemler almaya yarayacaksa yararlıdır. Değilse kendinize ve diğer kişiye yardımcı olacak yolların ne olduğunu düşünebilirsiniz.

Haberler Konusunda Seçici olun

7/24 haber yayınlarına maruz kalmak aşırı uyarıcıdır. Acil durum hissi yaratırlar. Medyanın verdiği ‘’Bizi izlemeye devam edin.’’ mesajları ayrıntılı analizler, soru cevaplar ve daha fazla istatistikler için ekranda kalmanız sinyalini verir. Acil bir durumdan ötürü devlet yetkilileri tarafından haberleri anlık takip etmeniz istenmedikçe birkaç saatliğine haberleri kapatmak ve sosyal medyadan uzaklaşmak beyninizi uyaranlardan uzaklaştırmakta yardımcı olacaktır.

Günlük Tutmaya Başlayın

Bilinçli bir şekilde günlük tutmak için 5-10 dakikanızı ayırın. Birkaç dakika içerisinde kafanızın rahatlamaya başladığını fark edeceksiniz. Basitçe zihninizden akan düşünceleri kağıda dökün. Sadece gerçek olanları yuvarlak içine alın ve sadece düşünce ve hikaye olan kısımların altını çizin. Yazma eylemi sıkışan duyguları ve enerjileri deşarj edecektir.

Meditasyona Zaman Ayırın

Meditasyon, beyninizi sakinleştirmenin ve vücudunuzu dinlendirmenin anahtarıdır. Düşüncelerinizi pas geçip sükunete doğru kaymanıza yardımcı olur; hızlı iyileşmeyi tetikler. Özünde, beyninizi ve bedeninizi aynı anda hem dinlendirir hem de enerjilerini yeniler. Düzenli meditasyonla beyniniz ‘kaç ya da savaş’ tepkisinden (stresli anlarda tetiklenir) uzaklaşır; durumları berrak ve kolaylıkla gözden geçirmenize yardımcı olur. Her gün meditasyon yapmak için zamanınızın birazını ayırmaya başlayın. Kendinizi koronavirüs haberlerinden bunalmış hissederseniz sağlığınız ve esenliğinizi destekleyecek kaynakları araştırın. Halihazırda kullandığınız önlem stratejilerinizin farkına varın (sağlık yetkilileri ve kurumlarınca önerilenler dahil). Rahatlamanıza izin vermeye başlayın. An be an düşünceleriniz ve duygularınız üzerinde tam kontrol sahibisiniz. Düşüncelerimize rehberlik etmeyi ne kadar öğrenirsek bedenimiz ve zihnimiz üzerindeki kontrolümüz o kadar artar.

 

Yazar: Sonia Brill Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı