Blog

Köpek Dostlarımızdan 4 Değerli Hayat Dersi

Köpek Dostlarımızdan 4 Değerli Hayat Dersi
Blog

Köpek Dostlarımızdan 4 Değerli Hayat Dersi

Köpek dostlarımız sadece en iyi arkadaşlarımız değil aynı zamanda etkili öğretmenler olabilirler. Şimdiki zamanda yaşamak, hayattan payımıza düşeni kabul etmek, başkalarıyla paylaşmak ve birlikte zaman geçirmek daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşama katkı sağlar.

Köpekleri seven herkes hayatımıza kattıkları muazzam değerin farkındadır. Köpekler, bize rahatlık ve güven duygularının yanı sıra neşe ve koşulsuz sevgiyi aşılayabilir. Yanlarındayken bize verebilecekleri ne kadar çok şey olduğunu açıkça görürüz. Anı yaşama, hayatı olduğu gibi kabul etme, özverili hizmet ve birlikte olma gibi ebedi manevi gerçekleri bize kolayca gösterirler. Bunlar onların özünde olduğu kadar bizim de özümüzde bulunur. Kaç bacağımız olursa olsun hepimiz, spiritüel varlıklarız. Bunu köpeklerimizde ve diğerlerinde görebildiğimizde manevi yolculuğumuzda önemli bir adım atmış oluruz.

Her şekil, boyut ve yaştaki köpek, yolculuğumuz boyunca bize destek ve ilham kaynağı olabilir. İşte köpeklerin bize öğrettiği, hayatlarımızı daha canlı, anlamlı ve doyurucu kılacak dört değerli ders.

1. Anda Yaşamak

Şimdiki zaman, huzurun bulunduğu yerdir. Şu anda bulunduğumuzda, olanlar ve olabilecekler arasında gidip gelmeyi bırakır; gelecek ve geçmişe ait duyguları uzaklaştırırız. Çok az insan, bu derin spiritüel derse köpeklerin olduğu kadar vakıftır.
Elbette köpekler de modern dünyanın stresi ve tetikleyici etmenleri içinde yaşarlar. Onlar da insanlarda olduğu gibi anılarının tetiklediği tepkiler üretebilir; ancak çoğu köpek bunu hızlıca atlatır ve şimdiki ana geri döner. Bu, edinebileceğimiz bir bilgeliktir.
Zaman zaman tepkisel olmak doğaldır; ancak yaşam kalitemiz doğal varoluş halimize ne kadar çabuk döndüğümüzle alakalıdır. Hayat bize duygusal gelgitler yaşatabilir. Fakat köpeklerin yaptığı gibi sürekli olarak şimdiki ana dönersek genelde daha fazla huzur buluruz.

2. Kabul

Chopra Center’ın kurucularından biri olan Dr. David Simon konuşmalarında sık sık şunu tavsiye eder: Hayatta yolumuza çıkan her şeyi kucaklamayı ne kadar öğrenirsek hayat o kadar kolaylaşacaktır. Bu sloganı köpeklerin kendi hayatlarına yaklaşımlarında görmek kolaydır.
Yeni sahiplenilen köpekler, buna mükemmel bir örnektir. Yeni bir ev hayatına geçiş zor olabilir; ancak çoğu köpek, bu geçişi kolaylaştıracak doğru tavra sahiptir. Kendilerine sunulan her şeyi benimseme eğilimindedirler. Yeni bir insanı, ortamı, yemeği veya yatağı keşfetme hevesiyle rahatsız edici bir durumdan maksimum konforu sağlarlar.

İnsanlar için alınacak ders, olana teslim olmaktır. Kabul, mevcut gerçekliğimizi onu değiştirme arzusu gütmeden tanımaktır. İnsanları ve koşulları oldukları gibi tanıyıp gerçekten kabul ettiğimizde, içsel sükunete zemin hazırlarız. Bu da insanları, durumları ve olayları kontrol etme arzusundan özgürleşmemizi kolaylaştırır.

3. Özveri

Köpekler özverili davranır. Anı yaşamak, çıkarlarını ve kendilerini düşünerek zaman kaybetmemeleri anlamına gelir. Pek çok köpeğin başkalarına yardım etmekten aldığı keyfi görebiliriz. Hatta bu, onların doğasında vardır diyebiliriz. Hizmet ve terapi köpeklerini düşünün. Görevlerini yerine getirme ve bunu iyi yapmaya niyetlidirler. Fakat bakıcılarının da bu kadar zorlu ve önemli işlerde köpeklerin karşılaştıkları stresin farkında olmaları gerekir.
Köpekler evdeyken bile başkalarını mutlu etmeye kararlı görünürler. Yavrularımız bizi memnun etmeyi amaçlar. Bizim sevincimizse onların bu davranışlarını pekiştirir.

Bir köpeğin başkalarına karşı özverili hizmetini gözlemleyerek şunu hatırlarız: Başkalarına vermek, zorunluluk veya suçluluktan değil, kayıtsız şartsız kalbimizden gelmelidir.

4. Birlikte Olmak

Araştırmalar, köpek dostlarımızın insanlarıyla vakit geçirmekten hoşlandıklarını gösteriyor. Çoğu zaman çok sokulmayan, utangaç bir köpek bile sizinle aynı odada olmayı tercih edecektir. Bunun için sizinle takılmaya çalışan bir köpeğin yüzüne kapıyı kapatmaya çalışın ve görün!

Köpekler, doğaları gereği gruplar halinde yaşadıkları için doğayla ve diğerleriyle uyum içinde yaşamaya meyillidir. Bu, internette popüler olan videolarda da açıkça görülür. Köpekler, diğer türlerden ve hatta kedilerden bile arkadaş edinebilir. Farklılıklarının ötesini görme eğilimindedirler.

İnsanların bu açıdan biraz daha köpek gibi olması faydalı olabilir. Farklılıklarımıza odaklanmak yalnızca daha fazla ayrılık yaratır. Beraberliğe daha köpeksi bir bakış açısıyla yaklaşabilirsek o zaman daha derin bağlar ve daha anlamlı ilişkiler yaşamamız muhtemeldir.

Bu dört manevi ders, bir köpeğin doğuştan gelen bilgeliğinin sadece bir parçasıdır. Bir köpeğin özel yaşam tarzından ilham aldığımızda onlar, bizim öğretmenlerimiz olabilir. Örneğin, meditasyon birçok insan için spiritüel bir yaşamın temelidir. Meditasyonun stresi ve kan basıncını azalttığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hatta uyku kalitenizi iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Peki köpeklerin mükemmel birer meditasyon partneri olabileceğini biliyor muydunuz? Onların doğal eğilimlerini, geçmiş veya gelecek için endişelenmeyen, şikayetlerden veya ağır duygulardan arınmışlıklarını düşünün. Tüm bunlar yüksek farkındalıklı yaşamanın bariz emareleridir.

Köpekler, en iyi nasıl yaşanacağına dair bize örnek oluyorlar. Öyleyse neden köpeğinizle birlikte bu manevi yolculuğun tadını birlikte çıkarmayasınız?

Yazar: Amanda Ree Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı