Blog

Karar Verme Becerisini Geliştirmek İçin 3 Farkındalık Uygulaması

Karar Verme Becerisini Geliştirmek İçin 3 Farkındalık Uygulaması
Blog

Karar Verme Becerisini Geliştirmek İçin 3 Farkındalık Uygulaması

Her gün yüzlerce seçenek arasından küçüklü büyüklü kararlar veriyoruz. Karar verme becerimiz de etkilerine göre yaşamımızı şekillendiriyor. Başarı ve başarısızlığımızın oluşumunda önemli rol oynayabiliyorlar. Pek çok insan için karar verme süreci çok sancılıdır. Seçenekleri etraflıca düşünürüz. On kere daha düşünürüz. Göremediğimiz yanlarını bulmak için çabalarız. Yanlış kararlar vermekten, verdiğimiz karardan pişman olmaktan korkarız. Dahası aklımızın diğer kararda kalmasından korkarız.

Bir karar verme sürecinin, bir durumla karşı karşıya kaldığınız anda başladığını düşünebilirsiniz, ancak bu tahmin ettiğinizden çok daha erken başlar. Karar verirken zihninizin boş ve durgun (berrak) olduğundan emin olun; o zaman önünüze gelen herhangi bir karar aşamasında daha zekice davranabilir, karar vermek için hazır olursunuz.

“Suyun sakinleşmesine izin verin, kendinizde ayın ve yıldızların yansımasını göreceksiniz.” -Hz. Mevlana

Su ve pislikle dolu bir kabı sallamaya devam etmek, sadece suyu bulanık kılar; berraklığı bulmanın tek yolu, sallamayı bırakıp kabın içindekilerin tam olarak oturmasına ve çökmesine izin vermektir.

Öyleyse, zihnin berraklık için sessizliğe ihtiyacı var, oysa günümüz dünyasında birçok insan zihinlerini daha da meşgul etmek için farkındalığa ve meditasyon yapmaya direniyorlar. İnsanlar çok düşünerek zaman kaybederler ve bilinçli karar vermenin getirebileceği olumlu sonuçları fark etmezler. Peki, düşünce ile hiçbir yere varamadığınızda ne olur? Düşünceler bu kadar karıştığında önünüzü zorlukla görebilirsiniz. Bir sorunla karşılaştığınızda, kabı sallamayı bırakıp bunun yerine çökelmesine izin vermeyi deneseniz?

Farkındalık Nedir?

Gününüzün ne kadarını bilinçsiz bir şekilde aynı konuyu tekrar tekrar düşünerek geçirirsiniz? Özellikle seçimler yaparken, beyin fırtınası ve üretken olmaya çalışırken, karışık bir zihin, odak noktanızı o andan kolayca çekebilir. Ancak farkındalık zihni sakinleştirir ve odaklar.

Ne zaman meşguliyetinize tam olarak odaklandığınızda farkındalık uyguluyorsunuzdur. Duygularınızın, düşüncelerinizin ve fiziksel duyumlarınızın farkında olarak, zihninizi tek bir noktaya odaklamaya yönlendirirsiniz. Farkındalık, aynı zamanda, mevcut durumunuz için bir direnç duygusuyla bütünleşir. Dolayısıyla, dikkatinizin dağıldığını veya iş arkadaşınızın az önce söylediklerine dikkat etmediğinizi fark ettiğinizde bile, o anda aslında farkındalığınızı yaşıyorsunuzdur. Bu zihinsel süreçte yargı yoktur; bu sadece bir dikkat etme sanatıdır. Ve bu farkındalığı karar verme becerilerinizi geliştirmenin bir yolu olarak kullanabilirsiniz.

Farkındalık Beyninizi Nasıl Etkiler?

Beynin birçok alanı, farkındalık ile etkilenir. Araştırmalar, duygusal düzeni yöneten beynin bir kısmının, o kişinin farkındalık uyguladığında etkilendiğini ve farkındalığın, işler zorlaştığında daha esnek olmanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir. Farkındalık, gelecekteki planlamayı yöneten ön lobu da etkiler. Farkındalık öncesi pratikte prefrontal korteks aslında kalınlaşır, bu, etkili karar vermenin daha kolay ve daha verimli hale geldiği anlamına gelir.

MRG taramaları ayrıca, farkındalığın stres ve kaygıyı yöneten beynin savaş ya da kaç merkezi olan amigdalayı küçülttüğünü gösteriyor. Farkındalık uygulamak, karar vermeleri ve yaşamlarındaki ana faktörlerle meşgul olmaları nedeniyle uygulayıcıların daha az tepkili olmalarına, daha az paniklemelerine ve daha az bunalmalarını sağlar.

Farkındalığın Yararları

Amerika psikoloji derneği farkındalığı “Bir andan diğerine uzanan, tamamen yargılamadan yaşadığımız tecrübenin tam anlamıyla içinde olabilmektir” diye tanımlamaktadır.

Düzenli olarak farkındalık uygulamaları yaptığınızda;

  • Zayıflayan reaktivite
  • Artan empati
  • Azalan stres ve kaygı
  • Gelişen ve büyüyen şefkat duygusu
  • Azalan olumsuzluk ve depresyon
  • Gelişmiş bir hafıza
  • Artan odaklanma
  • İlişkilerinizde artan memnuniyet

Gerçek olamayacak kadar iyi (ve basit) gibi görünse de, sadece burada ve şimdide olmanın farkındalığıyla, üstte yazılı derin faydaları yaşayabilir ve hayatınızın tüm alanlarında dengeyi sağlayabilirsiniz..

Yaşamınızda farkındalığınızı yükseltmeye ve karar verme becerilerinizi geliştirmeye hazır mısınız? İşte hedeflerinize en iyi şekilde nasıl ulaşacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilecek birkaç etkili uygulama.

1. Beş Duyu Uygulaması

Bu uygulama herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda yapılabilir. Yaptığınız işe bir süre ara verin ve enerjinizi sıfırlamak için beş dakika ayırın. Gözlerinizi kapatarak ve burundan birkaç derin nefes alarak başlayın. Sadece uzun ve yavaş nefes almak bile sinir sisteminizi muazzam bir şekilde yatıştırır, daha fazla netlik ve odaklanma için fırsat verir. Oturduğunuz koltuğunuzun ve dokunduğunuz her şeyin dokusuna dikkatinizi verin. Dış öğelere (sandalye, kıyafetiniz veya ayakkabılarınızın içindeki ayaklarınız gibi) bedensel duyularınıza ve ayrıca iç duyularınıza (kalp atışlarınız, kaslarınızın titremesi veya karnınızın guruldaması gibi) dikkat edin. Sezgilerinizi kullanın ve neler olup bittiğini yargılamadan gözlemleyin.

Sonra gözlerinizi açarken, ilk kez bu alandaymışsınız gibi etrafınıza bakın. Masanızın başında veya oturma odanızdaysanız, nerede bulunduğunuzu fark etmek için gözlerinizin çevrenizi taramasına izin verin.

Ardından gözlerinizi tekrar kapatın ve 30–60 saniye boyunca dinleyin. Ne duyuyorsunuz? İç seslerinizi mi? Dış sesler mi? Sesler yakınlarda mı yoksa uzakta mı? Sesleri değerlendirmeden veya etiketlemeden (saptamadan, belirlemeden) fark etmeye çalışın. Onları şu anda yaşadığınız anın bir parçası olarak kabul edin.

Burnunuzdan nefes alırken herhangi bir koku tanımlayabilir misiniz? Burun deliklerinize çarpan havanın sıcaklığını hissedebiliyor musunuz? Ağzınızda herhangi bir tat var mı? Şu anda size yardım etmesi için duyularınızı taramaya devam edin. Yaklaşık beş dakika sonra, hislerinizi tekrar gözlemleyin ve daha net hissedip hissetmediğinizi değerlendirin.

2. Basit Yürüyüş Meditasyonu

Zihniniz düşüncelerle dolup taşmaya başladığında, farkındalık için kısa bir yürüyüş yapmayı deneyin. Yürüyüşün amacı herhangi bir yere varmakla ilgili değil, bedeninizi hareket ettirmek ve hareketin farkında olmakla ilgilidir. Ev’de, ofiste veya dışarıya çıkıp yürüyebilirsiniz ancak yürüyüşünüzün yavaş ve sakin olması için dikkat edin.

Elleriniz rahatça arkanızda veya yanlarda, başınızı aşağı doğru hafif eğerek ve önünüze bakarak ( sağ veya sola bakmadan) sabırla yürüyün. Önce, ayağınızın topuğuna basın, ardından yavaş yavaş tüm ağırlığı ön ayağınızın kaydırın ve sonrasında ayak parmaklarınızı bir sonraki adımı atarken itin. Düz bir çizgide veya bir daire çizerek birkaç dakika bu şekilde devam edin. Bu basit süreçte, sisteminizi yavaşlatmak, odağınızı zihinden uzaklaştırarak duygu dengenizi yeniden düzenliyorsunuz. Aklınızdaki yüksek enerjiyi bedeninize ve duyularınıza kaydırıyorsunuz. Bu, yeni, rasyonel fikirlere yer açmak için zihninizi temizlemeye yardımcı olur.

3. Vücut Taraması

Vücut taraması yapmak için rahatça oturun veya uzanın. Gözlerinizi kapatın ve ayak parmaklarınızın ucundan başlayarak, vücudunuzun her bir parçasına dikkatinizi vererek, hislerinizi gözlemleyin.

Farkındalığınızla başınızın tepesine ulaşana kadar ayak parmaklarından başlayarak, ayak bileklerine, bacaklarınıza vb. doğru hareket edin. Gerginliğin veya ağrının olduğu yerlerin ile ferahlığın ve rahatlık hissinin olduğu bölgelerin sadece farkında olun. Örneğin, dirseğiniz gibi vücudunuzun belirli bir alanını hissetmeseniz bile farkında olun. Zihinsel odağınızı vücudunuzun farklı alanlarında hareket ettirerek dikkatinizi zihinden çekerseniz, sizin için önem teşkil eden kararlar almaya çalışırken aklınızda birikebilecek stresi dağıtmış olursunuz. Dikkatiniz vücudunuzda olduğunda enerjinizin dinginleştiğini fark edeceksiniz. Ne kadar farkında olursanız, temel zihinsel kapasitenizi geliştirmek o kadar fazla olacaktır.

Farkında olmanın yararlarını bilirseniz, daha fazla uygulama yaparsınız; ancak, herhangi bir farkındalık miktarı yaşamınızı iyileştirmeye devam edecektir. Çamurlu su benzetmesine geri dönersek, zihniniz ne kadar yoğun olursa, su o kadar fazla “kirli” olur. Kabı daha fazla sallamak sadece daha fazla bulanıklık katacaktır. Kabınızın düzenli olarak çökelmesini sağlayın; çamur ve bulanıklığın ötesinde netlik ve odaklanma olduğunu görebileceksiniz.

Yazar: Karson McGinley   Çeviri, Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı