Blog

Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 5 Adımı

Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 5 Adımı
Blog

Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 5 Adımı

Sağlığınızda, kariyerinizde, ilişkilerinizde veya hayatın diğer alanlarında hedefler koymaya mı çalışıyorsunuz? İşte size hedeflerinizi hayata geçirmek için 5 güçlü tavsiye!

Bir araba yolculuğuna haritasız gitmiyorsanız neden hedef koymaksızın hayatınızı yaşayasınız? Hedef koymanın önemini anlamak, hayattaki pek çok uğraşınızda başarıya ulaşmanızda size yardımcı olacaktır. Hedef belirlemek, geleceğinizi planlamanızda hayati önem taşır. Araştırmalar, hayatında nereye gideceği konusunda net olan kişilerin daha başarılı olduğu fikrini desteklemektedir. Nasıl etkili hedefler koyacağınızı öğrenmek, gerek ilişkilerinizle ve sağlığınızla gerekse kariyerinizle ilgili planlarınızı gerçekleştirmenin yolunu döşeyecektir.

İşte size hayatınızı daha yüksek başarı, keyif ve tatmine yöneltmenizde yardımcı olacak hedefleri belirlemeniz ve başarıya ulaştırmanız için 5 öneri!

1) Hedeflerinizi Kâğıda Dökün

Araştırmalar amaçlarını kâğıda dökenlerin, onları sadece kafasında planlayanlara kıyasla başarılı olmalarının çok daha muhtemel olduğunu bulmuştur. En temelde seviyede, hedeflerinizin kafanızın içinde kaldığında “gözden ırak, gönülden ırak” kategorisine düşmesi mantıklı gelecektir. Amacınızı yazarak nişan alabileceğiniz bir hedef yaratmış olursunuz. Çünkü kelimenin tam anlamıyla düşüncelerinizi görebilirsiniz. Daha derin bir seviyede ise uzun vadeli planlarınızı yazarak onlara ne kadar bağlı olduğunuzu göstermiş olursunuz. Kaleminizden kâğıdınıza geçenler, hedeflerinizin hayata geçmesi için zincirleme bir tepkime başlatır. Aniden hedeflerinizi kendinize ve tüm evrene beyan etmiş, onları çok daha güçlü ve etkin kılmış olursunuz. Diğer bir değişle hedeflerinizi yazamıyorsanız nasıl onların peşinden gitmeye gönüllü olabilirsiniz ki? Yazmak, amacınızı ne kadar ciddiye aldığınızın bir kanıtıdır.

Uzman önerisi: Amaçlarınızı formüle ederken her bir hedefe ne kadar bağlı olduğunuzu 1’den 10’a kadar bir ölçek üzerinden belirtin. Kendinize karşı dürüst olarak daha süreci başlatmadan başarıya ulaşmanızın ne kadar muhtemel olduğunu belirleyebilirsiniz.

2) Nedenleriniz Konusunda Net Olun

Uzun vadeli hedefler sadece hedef koymuş olmak için koyulmazlar. Hayatınıza anlam ve amaç katmak, büyüme sağlamak içindirler. Amaçlarınıza neden ulaşmak istediğinizi kendinize sorarak (ve yazarak) meselenin köküne inersiniz. İşler zora düştüğünde ise hedefinizi takip etmek çok daha kolay olacaktır. Örneğin, sağlıkla ilgili yaygın bir hedef kilo vermektir. Basitçe “10 kilo ver” yazmaktansa ilk etapta bu hedefe ulaşmayı neden istediğiniz konusunda netleşin. Bu sebeplerin bazıları: partnerinizle yakınlaşırken daha özgüvenli hissetmek, ailede yaygın olan kalp hastalığı riskini azaltmak veya torunlarınızla oynamak için daha çok enerjiye sahip olmak olabilir.

Ne kadar spesifik olursanız o kadar iyi. Amacınızı daha derin bir sebebe bağlayarak hayatınıza yön vermek için gerekli anlam ve odağı yaratmış olursunuz. Eğer amacınıza neden ulaşmanız gerektiğini bilmiyorsanız, ilk zorlanma emaresinde duvara toslayacağınıza dair iddiaya girebilirsiniz.

Uzman önerisi: Amaçlarınızın sizin için neden bu kadar önemli olduğuna dair yazmaya günlük daha çok zaman ayırın. Bu uğraşınızda daha derine indikçe ve detaylarınızı artırdıkça niyetlerinizi hayata geçirme şansınızı daha da artırmış olursunuz.

3) Hedeflerinizi Somut ve Ölçülebilir Hale Getirin

Hedef koyma zamanı geldiğinde pek çok kişi fazla iyimserlik tuzağına düşer. Hayatlarını tümüyle değiştirebileceklerine ya da yepyeni bir insana dönüşebileceklerine dair motive olmuş hisseder. Optimizm her ne kadar müthiş bir özellik olsa da çok büyük ve geniş kapsamlı hedefler belirlemek neredeyse daima gerçekdışı ve sürdürülemez olabiliyor. Hayatınızı birdenbire tümüyle değiştirmek yerine spesifik ve ölçülebilir olan gerçekçi, ulaşılabilir hedefler oluşturun. Daha önce 1 kilometre koşmadıysanız gelecek haftaya maraton koşmayı hedeflemek abesle iştigaldir. Bunun yerine “bir yıla maraton koşabilmek için her gün 10 dakika koşma” hedefini belirleyin. Bir gün daha büyük bir hedefe ulaşmanızı sağlayacak, daha küçük ve ulaşılabilir bir hedefi gerçekleştirmeniz daha olasıdır. Kendinizi başarısızlığa değil başarıya yönlendirin.

Uzman Önerisi: En iyi amaçlar 50-50 kuralını izler. Yani hedefleriniz %50 oranında ulaşılabilir olmalıdır. Amaçlarınızın gerçekleştirmek için çalışmanızı gerektirecek kadar zorlu, ama sıkı çalışma ve adanmışlıkla elde edilebilir ölçeklerde olduğundan emin olun. Maraton örneğine dönecek olursak, nihai hedefinize ulaşmaya çalışırken kondisyonunuzu geliştirdikçe günlük koşu miktarınızı buna göre ayarlamanız ve arttırmanız gerekecektir.

4. Zorlukların Üstesinden Gelmek İçin Plan Yapın

Amaçlarınıza ulaşmanın bir kısmı da pes etmek isteseniz dahi sonuna kadar sebat etmenizdir. Şüphesiz bir gün gelecek ilerlemenizi tehlikeye sokacak bir şey yaşayacaksınız. Yapabileceğiniz en iyi şey engellerle karşılaşınca ne yapacağınıza dair bir plan yapmaktır. Belki hedefiniz, çocuklarınız uyanmadan önce her sabah meditasyon yapmaktır. Peki ya çocuklarınızdan biri hastalanır ve sabah alarmınızdan daha erken uyanırsa? Yapılabilecek en akıllıca şey gerçekçi olmak ve bu tarz olayları öngörmektir. Böylece değerli enerjinizi olayların planlarınıza göre gelişmediğinden ötürü sinirlenerek veya hayal kırıklığı yaşayarak harcamamış olursunuz. “Eğer/öyleyse” tarzı ifadeleri yazıya dökmek, planlarınız istediğiniz şekilde hayata geçmediğinde size yardımcı olacaktır. Mesela “Eğer sabah ilk iş meditasyon yapamazsam, öyleyse öğle aramda 10 dakikamı meditasyona ayıracağım.” diye yazabilirsiniz. Bunu hayata geçirmeniz gerektiğinde hazırlıklı olduğunuzu bildiğinizden kafanız rahat edecektir.

Uzman önerisi: Günlük bir hedef koyduğunuzda hayatın size yapacağı sürprizlere karşı elinizde yedek bir planın olması akıllıcadır. Örneğin her gün egzersiz yapma planınız vardır. Beklenmedik durumlara karşı egzersizi belki bir gün asabilir, ama iki gün üst üste asla. Bu şekilde yedek plana sadık kalır ve hayatın beklenmedik durumlarına karşı hazırlıklı olursunuz.

5. Kendinizi Sorumlu Tutun

Hayatınızdaki benzer düşünceden insanların desteğini olabildiğince almaya çalışın. Sınava hazırlanıyorsanız bir sınıf arkadaşınızla buluşun ve birbirinizi çalışma programınızla ilgili sorumlu kılın. Daha sağlıklı olmaya çalışıyorsanız, yoga derslerine birlikte gitmek için bir arkadaşı edinin. Vejetaryen bir hayat tarzına seçtiyseniz partnerinizi de ikna edin ve birlikte yemek pişirin. Pek çok insan kendilerini motive edip yanında olacak birisi varsa sebat etmeyi daha olası bulmaktadır.

Ayrıca planlarınızı ve adımlarınızı net bitim tarihleriyle birlikte yazarak kendi kendinizi de sorumlu tutabilirsiniz. Eski moda bir liste hedeflerinizi gerçekleştirdikçe tik atma imkânı sunacaktır. Eğer günlük bir hedefiniz varsa masanıza bir takvim koyun ve aksiyona geçtiğiniz her gün için büyük, kırmızı bir çarpı işareti koyun.

Uzman önerisi: Hedefiniz ne olursa olsun, emin olun ki aynı hedefe yeltenen ilk kişi siz değilsiniz. Sizden önce gelenlerden öğrenebilmek için yollar arayın. Belki bir arkadaşınız veya iş yerinden bir tanıdığınızın başarıya ulaşma şansınızı artırabilecek kendine ait bir stratejisi vardır. İlham verici figürler, öğretmenler veya takdir ettiğiniz insanların benzer durumlarla nasıl başa çıktığına bakabilirsiniz. Ne demişler: “Daha çok değil, daha zekice çalış.”. Her şeyi kendi başınıza çözme ihtiyacınızdan kurtulun, örneklerden faydalanın.

6. Eyleme Geçin!

Hayatınızda bir o yana bir bu yana istikametsiz bir şekilde yol almayın. Geminin dümenine geçin ve nereye isterseniz dümeni oraya kırın. Odaklanarak netlik ve sıkı çalışmayla beraber hayallerinizdeki hayatı yaşamak için gerekli her şeye sahip olduğunuza inanın. Unutmayın ki kimse hayatı tek başına yaşamaz. Öyleyse etrafınızı sizi motive edecek ve başardığınızı görmek isteyecek pozitif bireylerle kuşatın. Başkalarından örnek alarak başkalarına ilham olacaksınız. Bir kalem alın ve işe koyulun. Gelecekteki siz, bunu yaptığınız için çok mutlu olacak.

 

Yazar: Karson McGinley Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı