Blog

Akıl Sağlığınızı Yitirmeden Evden Çalışmak

Akıl Sağlığınızı Yitirmeden Evden Çalışmak
Blog

Akıl Sağlığınızı Yitirmeden Evden Çalışmak

Dünya şu sıralar büyük bir değişimin eşiğinde. Virüs, herkesi günlük rutinlerinde değişiklik yapmaya, daha sık el yıkamaya, başkalarıyla sosyal mesafe koymaya ve kendini karantinaya almaya itmiş durumda. Ülke genelinde birçok firma ve şirketler, çalışma stillerini bu salgına adapte ettiğinden pek çoğunuz şu an işlerinizi yapıyorsunuz. Pijamalarınızla çalışmak güzel bir hayal gibi görünse de gerçeklik bunun tam tersi. Hem üretken olmanın hem de akıl sağlığınızı yitirmeden evde çalışmanın bazı ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

1. Çalışma Alanı Yaratın

Kucağınızda dizüstü bilgisayarınızla salondaki koltuğa tezgâh kurmak kulağa ne kadar hoş gelse de ofislerin icat edilmesinin bir sebebi vardır. Yatakta veya televizyon karşısında çalışmaktan kaçının; çünkü bunlar dikkatinizi dağıtacaktır. Evinizde düzgün bir sandalye (Dik duruşunuzu muhafaza etmek fiziksel sağlığınız için önemlidir), uygun bir masa ve mümkünse kapısı olan sessiz bir nokta belirleyin. Bu sadece konsantre olmanızı sağlamayacak; evinizdeki diğer kişilerin de sizi rahatsız ediyormuş gibi hissetmeden yaşamalarına yardımcı olacaktır. İşte ve hayatta sınırlar koymak elzemdir!

2. Anahtar Rutinleriniz

Evde çalışmanın en zor kısmı disiplindir. TV şovları, ev işleri, evcil hayvanlar ve internet gibi ilginizi cezbedebilecek şeyler evin her yerindedir. Her gün çalışma alanınıza gelmek ve ayrılmak üzere saatler belirleyin. Birkaç adım ötenizde bilgisayarınız dururken normal çalışma saatlerinizi koruyabilmek önemlidir. Evde çalışmak sürekli çalışmak demek değildir!

3. Pijamalarınızı Değiştirin

Bu oldukça önemli ve uygulanması gereken bir pratiktir. İmkânınız var diye tüm gün pijamayla dolaşmayın. Uyanın, duş alın ve işe koyulmadan kıyafetlerinizi değiştirin. İş saatleriniz için güzellerinden birer eşofman ve tişört/hırka ayırın. Sadece kıyafetlerinizi değiştirmek bile işe başlamanıza ve bitirmenize faydalı olacaktır.

4. Mola Verin

Kahve molaları ofis hayatının normudur. Ama hâlihazırda evden çalışıyorken kendinizi tüm gün masanızın başında kalmak zorunda hissedebilirsiniz. Fakat değilsiniz! Kendinize normal vardiyalarınızdakinden daha fazla olmasa da eşit sayıda kısa süreli molalar verin. Bu çalışma veriminizi önemli ölçüde etkileyecektir.

5. Molalarınızı Hedeflerinize Dönüştürün

İlginizi cezbeden ve sevdiğiniz şeyleri tavşanın önünde sallandırılan havuç gibi kullanın. Kendinizi ödüllendirin.

  • “Bu kadar işi şu saate kadar tamamlarsam Netflix’de ki dizimin bir bölümünü daha izleyebilirim.”
  • “Şimdilik şunu bitireyim, böylece biraz müzik dinleyebilirim.”
  • “Bunu ne kadar hızlı bitirirsem şunu o kadar erken yapabilirim.”
6. Temiz Hava ve Güneşle Temas Edin

İnsanlar COVID-19 yüzünden halka açık kalabalık yerlerden sakınırken biraz temiz hava solumak, zihinsel ve bedensel sağlığınız açısından önem taşımaktadır. İmkânlar dâhilinde ve yetkililer tarafından belirtilmiş kurallara (sosyal mesafe vs.) uyarak küçük yürüyüşler yapın. Yürüyüş imkânınız kısıtlıysa veya yoksa evinizin balkon veya penceresinde bir süreliğine bulunmak bile fayda sağlayacaktır. Cildinizi temiz hava ve güneşle temas ettirmek sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz; aynı zamanda beyninizi ve duyularınızı harekete geçirerek; daha mutlu ve neşeli hissetmenize neden olur.

Egzersiz rutininizi aksatmamak da temel bir etmendir. Halka açık bir yoga kursuna gitmektense Youtube’dan yoga, tai-chi, pilates veya chi-gong videoları izleyerek oturma odanızı kişisel spor alanınıza çevirin. Vereceğiniz molalarda durduğunuz yerde kolaylıkla çömelme, zıplama, mekik çekme, esneme vb. hareketler yapabilirsiniz. Bu, eve tıkılıp kaldığınızda kalbinizi sağlıklı, vücudunuzu fit tutacaktır.

7. Sağlıklı Beslenin

Evden çalışmak beslenme programınızı muhakkak bozabilir. Tipik iş günü rutininizde çoğunlukla günün benzer saatlerinde kahvaltı yapar; öğlen ve akşam yemekleri yersiniz. Fakat buzdolabından birkaç metre uzakta çalışırken, bazı sağlıksız beslenme alışkanlıkları edinebilirsiniz.

Öğünlerinizi zamanından önce hazırlamak (özellikle evden çalışırken) tipik beslenme alışkanlıklarınızı ve programınızı korumanızda faydalı olacaktır. Evden çalışırken bir şeyler atıştırmak kaçınılmazdır. Öğünlerinizi hazırlamaya ek olarak salatalar ve meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıklar stokladığınıza emin olun. Böylece COVID-19’dan korunurken suçluluk hissetmeksizin bir şeyler atıştırabilirsiniz.

8. Su İçin

Su içmek elzemdir! Genel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Ama bu dönemde çok daha elzemdir. Her gün en az sekiz bardak su içme hedefi koyun. Hedefinizden sapmamak için çalışma alanınızda bir bardak suyu yanınızda bulundurun. Su alımınızı arttırmak bağışıklık sisteminizi destekler; bu da size sağlıklı ve güçlü kalmanızda yardımcı olur.

9. Yeterince Uyuyun

Uyku, sağlıklı kalmanızda kritik önem arz eder. Tüm gece ayık kalabilecek gibi görünseniz de uyku düzeninizi bozmak bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Mevcut uyku düzeninizi korumaya ya da geliştirmeye çalışın. Evden çalışıyorsanız 7-8 saat uyumaya çalışın. Bu sadece bağışıklık sisteminizi güçlü tutmakla kalmayacak; gün içindeki tutumunuzu ve üretkenliğinizi de geliştirecektir.

10. Mesai Partnerleriniz ve Arkadaşlarınızla Haberleşin

Ofis hayatından ev-ofis hayatına geçiş yapan pek çok insan için en zor şeylerden biri iş arkadaşlarıyla görüşemeyecek olmaktır. Kahve almaya giderken sadece birinin çalışma kösesine ya da ofisine uğramak bile iyi bir zihinsel moladır. Aynı şey olmayabilir; fakat yine de çalışma arkadaşlarınızla Whatsapp/Skype/Facetime/vb. yollarla iletişimde kalın. Koronavirüs bizi sosyal hayatımızdan mahrum ederken bu bilhassa önemlidir. Ayrıca evcil hayvanlar çok iyi birer dinleyicidirler; hele ki etrafınızda sizi yargılayacak kimse yokken.

Grup mesajlaşmaları çok mu dikkat dağıtıcı? Yazışmalara tekrar yetişebileceğiniz zamana kadar grubu sessize alın (bir mola esnasında!); veya mesajları öylece bırakın. İnsanlar bununla baş edebileceklerdir.

11. Okullar Tatil Edildiği İçin Çocuklarınız Evdeyse

Allah kolaylık versin!

Bu dönemde fiziksel ve ruhsal sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şey sakin kalmaktır. Normal bir zamanda değiliz. Bu yüzden huzur, sevgi ve anlayış sahibi olmak önemlidir. Sevgiyle kalın…

Yazar: Anonim Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı