Blog

Çakralarınızı Dengeleyen Besinler

Çakralarınızı Dengeleyen Besinler
Blog

Çakralarınızı Dengeleyen Besinler

Bedeniniz, zihniniz ve çakralarınızın beslenmesi gerekir. İşte sizlere enerjinizi dengelemenizi sağlayacak ve günlük beslenme düzeninize katabileceğiniz bazı pratik ipuçları:

Artık çoğu insan belirli fiziksel ve duygusal durumlara yol açan yedi farklı enerjiden meydana gelen çakra sistemine aşinadır. Çakralara akan enerjiyi dengelemek için çok sayıda yöntem olsa da bunların arasında en kolay uygulanabilenlerden birisi beslenmedir. Yeni önerilerimizi ve bunları çakralarınızı dengelemede nasıl kullanabileceğinizin ipuçlarını aşağıda sıraladık.

1. Muladhara (Kök) Çakra

kok cakra

Kök çakra istikrar, hayatta kalma ve güvende olmanın merkezidir. Beş elementten en yoğun olan Dünya enerjisini baskın olarak içerir. Tüm çakralar içinde kök çakrası, gıda yoluyla en kolay stabilize edilebilendir. Neden mi? Çünkü yiyecekler Dünya’dan gelir ve bu nedenle tüm yiyecekler az ya da çok Dünya enerjisi içerir.

Bu bakımdan sağlıklı, organik gıdalarla düzenli öğünler yemek kök çakranın enerjisini harekete geçirecektir. Bol miktarda Dünya enerjisi içeren ve bu nedenle kök çakradaki enerjiyi arttırmaya en elverişli olan arasında tahıllar, fındık, ceviz, baklagiller, kök sebzeler ve et gibi protein içerikli gıdalar bulunur. Özellikle topraklanmamış veya zayıf hissettiğiniz zamanlarda kavrulmuş kök sebzeler, kızarmış tavuk veya kinoa hızlıca topraklanmanızı sağlayacaktır.

Fakat Dünya elementi yönünden ağır gıdaları sıkça tüketmek kilo almanıza neden olabilir. Sevdiğiniz birinin kaybını yaşadığınız; büyük bir dönüşüm geçirdiğiniz veya bir hastalığın ardından toparlanmaya çalıştığınız zamanlar haricinde en iyisi bu gıdaları diğer temel gıdalarla takviye etmektir.

2. Svadhishtana (Sakral) Çakra

sakral cakra

İkinci çakra duyguların, hislerin, samimiyetin ve bağlanmanın ve yaratılıcılığın merkezidir. Bu çakra besleyici, yatıştırıcı, akıcı, esnek ve dinamik olan su enerjisiyle yönetilir.

Yaşamınızdaki cinsel enerjiyi ve tutkuyu canlandırmak istediğinizde mango, portakal, kayısı, nektarin veya cennet elması gibi sulu, turuncu meyveleri beslenme düzeninize katabilirsiniz. Bu meyvelerin hafifliği ve yüksek su içeriği ikinci çakranızda enerji patlaması yaratacaktır.

Ayrıca, çarkıfelek meyvesi ve çilek gibi bol miktarda tohumu olan hafif sulu yiyecekler bu çakrayı aktive etmek için iyidir. Balkabağı, havuç ve tatlı patates gibi daha ağır turuncu yiyecekler, sakral çakranın topraklanmasına ve stabilize edilmesine yardımcı ve daha uzun süre etkili yaratıcılık enerjisi tetikler.

Cinsel enerjinizi artırmak istiyorsanız, bir tabak çilek, şeftali ve cennet meyvesi tüketebilirsiniz. Ancak bir kitap yazmak veya tutku duyduğunuz bir işe girişmek istiyorsanız balkabağı tatlısı veya tatlı patatesli omleti tercih edin.

3. Manipura (Mide) Çakra

mide cakra

Üçüncü çakra irade, öz kontrol, hırs ve kişisel dönüşüme katkıda bulunan enerjiyi barındırır. Dengede olduğunda hayatınıza yön ve anlam verebilmenizi sağlar. Üçüncü çakra ateş elementi tarafından yönetilir.

Her biri ateş elementinden içeren tadı keskin, tuzlu ve ekşi yiyecekler çakranın gücünü harekete geçirmeye yardımcı olur. Ateş ve havanın bir kombinasyonu olan keskin tatlı gıdalar arasında biberler, sarımsak, soğan, zencefil, tarçın, zerdeçal ve kekik bulunur. Tuzlu yiyecekler su ve ateş karışımıdır; deniz otu, balık, kereviz ve soya sosu içerir. Ekşi yiyecekler toprak ve ateş karışımıdır; turunçgiller, ekşi meyveler, fermente gıdalar, sirke ve alkolü kapsar.

Üçüncü ve birinci çakralar birbirini etkileşim içinde olduğundan dolayı üçüncü çakra aktivasyonu için seçtiğiniz yiyeceklerin kombinasyonu, kök çakranın dengesiyle yakından ilişkilidir. Şu kural aklınızda bulunsun: kendinizi motive etmekte zorlanırsanız kokusu ve tadı keskin yiyecekleri seçin; güvensiz hissediyorsanız ve kişisel gücünüzü etkinleştirmeniz gerekiyorsa ekşi veya tuzlu yiyecekleri tercih edin. Kök çakra dengesinden bağımsız olarak sıcak zencefil çayı bu çakranın aktivasyonuna eşlik etmesi yönünden idealdir.

4. Anahata (Kalp) Çakra

kalp cakra

Dördüncü çakra sevgiyi, şefkati, nezaketi, anlayışı ve affediciliği besleyen duyguları merkezidir. Başkaları ve kendiniz için pozitif duyguları hissetmenizi sağlar. Dördüncü çakra hava elementi tarafından yönetilir.

Kekremsi ve sert yiyecekler hava enerjisinin devinimine faydalıdır. Hava ve toprak elementlerinin bir kombinasyonu olan kekremsi gıdalar, ağızda kuruma ve mayhoşluk hissi verir. Yeşil çay, kırmızı şarap, nar çekirdeği, olgunlaşmamış muz ve çoğu fasulye türü doğada kekremsidir. Sert yiyecekler hava ve eter karışımıdır; tüm yeşil yapraklı sebzeler, kahve ve bitter çikolatadan oluşur. Taze yeşil meyve suları, salatalar ve smoothie’ler kalp çakranızı aktive etmek için ideal ek gıdalardır.

5. Vishuddha (Boğaz) Çakra

bogaz cakra

Beşinci çakra iletişim, bütünlük, dürüstlük, kendini olduğun gibi ifade etme merkezidir. Doğrularınızı açıkça ve nazikçe ifade etmenizi sağlar. Beşinci çakra ağırlıklı olarak eter elementi tarafından yönetilir. Eter hafif, biçimsiz ve maddesizdir.
Çakra enerjileri daha az form temelli hale geldikçe onları dengeleyen gıdalar, biçimden ziyade rengin güç algılanan enerjileriyle ilişkili hale gelir. Yaban mersini, böğürtlen, siyah mısır ve hodan gibi mavi yiyecekler beşinci çakraya önemli katkıda bulunur.
Ayrıca bu çakrayı dengelemenin en iyi yollarından biri yemeğinizi iyice çiğneyebilmeniz için günde bir öğünü sessizce ve yalnız başına yemektir. Hem konuşmak hem de iyi çiğnemek zordur. Bu nedenle konuşma, dinleme, dizi izleme veya dikkatinizi dağıtıcı başka unsurlar olmadan yemek yeme, boğaz çakranızı güçlendirici bir egzersizdir.

6. Ajna (Üçüncü Göz) Çakra

ucuncu goz cakra

Genellikle üçüncü göz olarak adlandırılan altıncı çakra, ilham ve sezgilerin merkezidir. Enerjisiyle duyu ötesi algıları ve önsezileri bilinç seviyesine getirir. Altıncı çakrayla ilişkili element ışıktır.

Esasen güneş ışığında kısa süreler kalarak etkinleştirilir. Bu çakra gün ışığı olmadığı zamanlarla meditasyon yaparak da geliştirilebilir.
Altıncı çakra ayrıca üzüm, incir, patlıcan, mor lahana, mürdüm eriği, mor patates ve lavanta çayı gibi mor renkli gıdalarla da desteklenebilir.

7. Sahaswara (Taç) Çakrası

tac cakra

Taç çakrası kafanın tepesinde bulunur ve sizi maddesel formu olmayan varlığa bağlar. Bu çakraya bin yapraklı lotus denir; çünkü enerjisi bin farklı yöne yayılır. Tüm elemenler form aleminden olduğundan, bu çakra ile ilişkili form tabanlı bir element yoktur. Onun ilişkisi saf bilinçledir.

Bu çakrayı dengelemenin en iyi yolu yemek yemeyi bırakmaktır. Oruç, uzun zamandır çoğu spritüel geleneğin saygın bir parçası olmuştur. Modern bilim bile nispeten kısa ve aralıklı orucu (24-36 saat) savunmaktadır. Yiyecek akışını duraklatmak vücudu zararlı maddelerden arındırır, toksinleri temizler, enerjinizi artırır ve zihni berraklaştırır.

Çakraların her biri zaman zaman ekstra ilgiye ihtiyaç duysa da dengede kalmanın en iyi yolu her biriyle her gün ilgilenmektir. Renk, tat ve doku yönünden çeşitli yiyecekler yiyin. Ayrıca her gün yemek yemeyeceğiniz bir zaman dilimi oluşturun, mesela akşam 7’den sabah 7’ye kadar. Besleyici çaylar için, güneşlenin ve açık alanda nefes alın. Böylece bedeniniz, zihniniz ve çakralarınız beslenecektir.

Yazar: Erin Easterly Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı