Blog

Covid-19 Sırasında Dosha’nızı Dengelemek

Covid-19 Sırasında Dosha’nızı Dengelemek
Blog

Covid-19 Sırasında Dosha’nızı Dengelemek

Vata mısınız, Pitta mısınız yoksa Kapha mı? Özellikle bu stresli zamanlarda Covid-19 sırasında Dosha’nızı (beden tipinizi) bilmek ve dengelemek, Ayurveda’nın sağlığınızı dengelemeye yardım etmesini mümkün kılacaktır.

İnsanların Koronavirüs (COVID-19) salgını yüzünden hayatlarında yaşadıkları ani değişimlere farklı tepkiler verdiklerini muhtemelen fark etmişsinizdir. Hepimiz kendimize has zihin-beden tiplerine sahip olduğumuzdan, sağlıklı kalmak için tavsiye edilen tipik önerilere ek olarak farklı pratiklere odaklanmaya ihtiyaç duyabiliriz.

Burada zihin-beden tipinizi değerlendirerek kendiniz ve Dosha’nız hakkında daha çok şey öğrenebilirsiniz. Sonrasında Dosha’nıza bağlı olarak dengede nasıl kalabileceğinize dair daha fazla bilgilere ulaşmak için araştırmalar yapabilirsiniz. (Ayurveda ve Doshalar hakkında kısa bilgi makalenin sonunda eklenmiştir.)

Vata

Stresli zamanlarda bazı kişiler anksiyeteye yönelik doğuştan gelen bir eğilim gösterir. Bu kişiler Vata tipidir. Dengede olduklarında tüm değişimlere karşı en yaratıcı çözümleri bulabilirler. Dengeleri bozulduğunda ise zaten eğilimleri olan anksiyete ve uyku sorunlarını daha fazla hissedebilirler.

Her ne kadar sosyalleşmek her Dosha tipi için önemliyse de vatalar, sosyal bağları ve rutinlerindeki bozulmalara karşı özellikle hassastır. Bu açıdan eğer rutin eksikliği yüzünden kendinizi dengede hissetmiyorsanız rutinlerinizi yeniden oluşturun (yeni de olsa). Örneğin, her gün aynı saatte kalkmaya, sağlıklı ve düzenli öğünler yemeye, gece saat 10’dan önce yatağa gitmeye çalışın. Yatağa gitmeden ılık bir yağla masaj yapmak rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.

Vatalar arkadaşları ve ailelerinin yanında ve toplulukların içinde stabil ve huzurlu hissederler. Bu yüzden sosyal mesafe koymak onları özellikle bağlarından kopmuş hissettirebilir. Bu tipseniz ailenizle ve arkadaşlarınızla yeni kanallarla bağlantı kurmayı unutmayın. Böylece diğerleriyle eskisinden daha çok bağlanmış hissedebilir; her şey normale döndükten sonra da çevrenizdekilerle birbirinizi yoklamaya devam etmek isteyebilirsiniz.

Pitta

Bazı insanlar çözüm odaklıdır; belirsizlik dönemlerinde ve sorunlara kesin cevapların olmadığı şu zamanlarda hüsrana uğramış hissedebilirler. Bunlar Pitta tipi kişilerdir. Dengede olduklarında zorluklara karşı stratejik çözümler üretecek ve bunların üstesinden geleceklerdir. Dengeleri bozulduğunda ise irrite olmuş hissedebilir ve huysuzlaşabilirler. Pitta’lar eylemde bulunmayı ve üretken hissetmeyi sevdiğinden gündelik aktivitelerini yerine getiremedikleri şu zamanlarda hüsran duyabilirler. Bazı şeyleri yeni yollarla yapmanın faydası olacaktır:

  • Çevrimiçi kurslar araştırın.
  • Sanal müze turlarına katılın.
  • Seyretmeyi planladığınız o belgeseli izleyin.

Sosyal mesafe ortamında başkalarına yardım etmenin yollarını bulun. Mesela sevdiklerinize sanal ortamda nasıl bağlantı kuracaklarını öğretebilirsiniz. Daha da iyisi bu zamanı yavaşlamaya ve tekrar dengeye gelmeye ayırabilirsiniz. İçinde bulunduğumuz zaman aktivite ve dinlenme dengenize dikkatinizi vermek için önemli.

Eğer aşırı çalışan biriyseniz, işinizden artan bu zamanı öz bakım faaliyetlerine yeniden başlamak için kullanın. Uykunuzdan kısma eğilimindeyseniz 7-8 saatlik doğal uykunuzu aldığınızdan emin olun. Böylece sağlıklı ve dengede kalabilir; bağışıklığınızı güçlü tutabilirsiniz. Kendinize ve pratiklerinize zaman ayırarak hem genelde daha üretken hissedebilirsiniz hem de dengenizi koruyabilirsiniz.

Kapha

Bazıları tüm bu olan bitenlerle ilgili daha rahat görünebilir ve stresli zamanlarda kabuğuna çekilmeye meyillidir. Bu kişiler Kapha’lardır. Dengede olduklarında bazılarının yaşadığı paniğe kapılmazlar. Çünkü yapıları gereği oldukça dengeli ve sakindirler. Fakat denge hissini kaybettiklerinde sağlıklı alışkanlıklar geliştirmeye ve gerekli önlemleri almaya gönülsüz olabilirler.

Eğer bir Kapha’sanız önerilen önlemleri aldığınıza; normal zamanlarda da devam ettireceğiniz sağlıklı hareket alışkanlıkları edinerek bu süreci geçirdiğinize emin olun. Pek çokları için işin eve taşındığı ve daha az hareket etme imkânının olduğu bu koşullar sizi daha az istikrarlı kılabilir. Birtakım çevrimiçi yoga kursları veya fitness uygulamaları bulun. Hava şartları el veriyorsa ve sosyal mesafe önerilerine uyabiliyorsanız şimdi bir yürüyüş rutini oluşturmayı düşünün. Sağlıklı egzersiz alışkanlıkları edinmenin sizi durağanlıktan alıkoyacağını görebilirsiniz.

Unutmayın ki her ne kadar bir ya da iki beden-zihin tipinde baskın da olsanız, bütün bu zihin-beden tipleri herkeste mevcuttur. Bu yüzden bu etkilerin bir kombinasyonunu hissedebilirsiniz. Ayrıca, tüm zihin-beden tiplerine faydalı olacak pratikler de vardır;

Mesela düzenli meditasyon!

Bu zamanlarda iç dünyanızı göz atmak; hislerinizle bağlantıya geçmek ve neyin size en iyi geleceğini tespit etmek hayati önem arz ediyor. Ayrıca başkalarının mevcut durumla sizden farklı bir şekilde baş ettiğinin ve kendileri için neyin işe yaradığını bulmaya ihtiyaçları olduğunun ayırdına varın. Hepimizin kişisel ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediği bu zamanda kendinizi (ve etrafınızdakileri) keşfetme imkânından bolca yararlanın.

Sağlıkla Kalın…

*Ayurveda; Kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5,000 yıllık bir doğal şifa sistemi olup, insanoğluna beşeri potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür. Ayurveda bilinen en eski sağlık koruma bilimidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tamamlayıcı sağlık sistemleri arasında yer alır ve kelime anlamı olarak ‘Yaşam Bilimi’ manasına gelmektedir. Tedavi yöntemlerinde ilaç yoktur; sadece çeşitli şifalı bitkiler kullanılabilir. Ayurveda uzmanları hastalara, beslenme ve yaşam tarzları ile ilgili bazı yöntemler tavsiye ederler.

*Dosha; Hepimizin doğuştan sahip olduğu bir mizaç vardır. Bunu belirtmek için ‘fıtrat’ kelimesini de kullanabiliriz. Ayurveda’da bu kelimelerin karşılığı olarak ‘Dosha’ kelimesi yer almaktadır. Dosha kısaca fiziksel ve zihinsel bedenlerimizin birleşmesi neticesinde oluşan bünye tipimizdir.

 

Yazar: Sheila Patel Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı