Blog

İyi Bir Uyku İçin Edinmeniz Gereken 6 Alışkanlık

İyi Bir Uyku İçin Edinmeniz Gereken 6 Alışkanlık
Blog

İyi Bir Uyku İçin Edinmeniz Gereken 6 Alışkanlık

Sağlığınızı, yaratıcılığınızı ve ruh halinizi yükseltmek ister misiniz? Bu düşündüğünüz kadar zor değil. Aslında bu, iyi bir uyku için gece rutininize birkaç alışkanlık eklemek kadar basit olabilir. Yatmadan akşam saatlerinde yaptıklarınız, gece uykunuzun kalitesini ve miktarını önemli ölçüde etkileyebilir ve bu da hayatınızın neredeyse her alanını etkileme potansiyeline sahiptir.

Ayurveda, vücudu derin ve canlandırıcı bir dinlenme için hazırlayan yaşam tarzı araçları sunar. Aşağıdaki basit uygulamalar, vücudunuzu, zihninizi, ve etrafınızdaki yaşam gücü enerjisinin doğal akışına hizalamanın güçlü yöntemleridir. Bu basamakları düzenli olarak akşam rutininize entegre ederek, gevşeyecek, rahatlayacak ve dinlenme saatinizin derinden restoratif enerjisine duyarlı olacaksınız.

1. Yatmadan 2–3 Saat Önce Yemeyi Bırakın

Ayurveda’ya göre, Kapha toprak ve suyun enerjileri, sabah 06.00 ve 10.00 saatleri arasında daha da belirgin hale geliyor. Bu yoğun enerjiler doğal olarak sindirim sürecini yavaşlatıyor. Yatmadan önce iki ila üç saat içinde fazla yemek yemek, vücudu “gündüz” çalışmalarını parçalayarak, asimile ederek ve besin maddelerini yayarak sürdürebilir. Sindirim süreci hala aktif olduğunda, uyku indükleyici hormonların (melatonin ve somatotropin gibi) üretimi gecikebilir veya azaltılabilir. Akşam yemeğinizi yatmadan iki ila üç saat önce tamamlayarak, vücudun uyarı modundan dinlenme moduna geçme zamanı vardır, böylece onarım ve gençleştirme penceresini en üst düzeye çıkarır.

Eğer atıştırma dürtüsü akşam yemeği sonrası ve yatmadan önce ağır basarsa, bunun yerine bir bardak bitkisel çay tercih edin. Akşam atıştırmasından farklı olarak, bir bardak bitki çayı, sindirim hızını (veya agniyi) aktive etmeden uykuya neden olan hormonların salınmasını kolaylaştırabilir. Papatya, limon otu gibi çayların, rahatlamayı ve restoratif dinlenmeyi desteklediği bilinmektedir.

2. Ertesi Güne Hazırlanın

Huzurlu bir sabah, önceki geceden başlar. Aklınız ertesi sabah yapılacaklar listesiyle meşgulse, uyku zamanı geldikten sonra gevşemek ve dinlenmek zordur. Küçük bir hazırlıkla, yarın için endişe duyduğunuz şeyleri çözebilir ve daha üretken, huzurlu bir güne hazırlanabilirsiniz. Yatmadan önce, yarına hazırlık için birkaç dakikanızı ayırın.

  • Giysilerinizi hazırlayın.
  • Su şişenizi doldurun.
  • Kahvaltı ve öğle yemeğinizi hazırlayın.
  • Kişisel alanlarınızı düzenleyin ve toparlayın.
  • Çantanızı, sırt çantanızı veya evrak çantanızı toplayın.

Sabah görevlerinizi önceki geceye kaydırarak ne kadar iyi dinlendiğinize şaşırabilirsiniz. Ertesi gün maksimum üretkenlikte, kendinizi ayarlamak için Ivy Lee yöntemini deneyebilirsiniz;

  • Her gece, ertesi gün gerçekleştirmeniz gereken en önemli altı görevi yazın.
  • Ardından bu görevlere önem sırasına göre öncelik verin.
  • Sabah listenizin en başından başlayın ve bir seferde bir görevi tamamlayarak çalışmaya başlayın.

Bu yöntem göründüğü gibi basit, karar yorgunluğunu ortadan kaldırmak ve netliği artırmak için olağanüstü bir kapasiteye sahiptir. Ivy Lee yöntemi, ertesi güne amaç ve niyetle girmeye hazır olduğunuzu bilerek huzurlu bir uyku yaşamanıza izin verecektir.

1.Elektroniği Kapatın ve Işıkları Yatmadan Bir Saat Önce Kapatın

Yapay ışığın gelişine kadar güneş, en büyük ışık kaynağıydı. İnsanlar akşamlarını göreceli karanlıkta geçirdiler. Vücudun sirkadiyen ritmi, doğanın döngüsel ışık ve karanlık kalıplarına cevap vermek için gelişti. Örneğin uyku sinyal hormonu melatonin, ışığın varlığında bastırılır.

Her türlü ışık melatoninin salgılanmasını engelleyebilse de, elektronik cihazlardan gelen mavi ışık bunu daha güçlü bir şekilde yapar. Harvard araştırmacıları, 6,5 saat mavi ışığa maruz kalmanın etkilerini yeşil ışığa maruz bırakmanın etkileriyle karşılaştırdı. Mavi ışık, yeşil ışığın yaklaşık iki katı melatonini bastırdı ve sirkadiyen ritimlerini iki kat daha fazla kaydırdı (3 saat vs 1.5 saat). Vücudunuzu doğanın sonsuz zekasıyla senkronize etmek için gün boyunca bol miktarda güneş ışığı alın, sonra ışıkları kapatın ve cihazları yatmadan bir saat önce kapatın. Bu yatmadan önceki saati, sevdiklerinizle okumak, yansıtmak, meditasyon yapmak ve vakit geçirmek için kullanın. Yatmadan önce dinlendirici aktiviteler yapmak için zaman ayırmak, uykuya daha rahat geçmek için size yardımcı olacaktır.

2. Aromatik Yağlar ile Bir Banyo veya Ayakları Suda Bekletme

Eski şifa gelenekleri, ruhsal arınmanın bir aracı olarak uzun zamandan beri suyu kullanmaktadır. Bir Hindu’nun Ganj Nehrinin kutsal sularına yıkanmasından, bir Hristiyan’ın vaftiz olmasından veya bir Müslümanın namazdan önce abdest almasına kadar su evrensel bir arıtma sembolüdür. Ayurveda’da su, hem bedeni hem de aklı yatıştırdığı ve sakinleştirdiği bilinen beş Ayurveda elementinden biridir. Suyun iyileştirici özelliklerinden yararlanmak için, ılık bir banyo yapın ve gün içindeki biriktirdiğiniz streslerden arınmasını sağlayın. Akşam rutininizde banyo yapmak için zaman yoksa, ayaklarınızı beş ila on dakika kadar ılık suya bekletin.

Suyun yatıştırıcı özelliklerini arttırmak için esansiyel yağlar eklemeyi deneyin. Örneğin, lavanta yağının, kan dolaşımına hızla nüfuz ettiği bilinmektedir. Lavanta, gül ve sandal ağacı gibi esansiyel yağlar, Ayurveda’da geleneksel olarak rahatlama için kullanılmıştır.

5. Gününüzü Gözden Geçirin

Farkında olsanız da olmasanız da, hayatınızın anlatısını yaratıyorsunuz. Bu her gün hikayeniz için içerik sağlamaktadır. İçeriği görüntülediğiniz lens, yaşam hikayenizi olumlu ya da olumsuz tonlarla renklendiriyor. Zorlukları, sorunları gözden geçirmek için daha az zaman harcayarak ve gününüzün belirsizlikleri ve güzelliği, bereketleri ve neşeleri yansıtan zamanları, ilham verici ve canlandırıcı bir hikaye hazırlayacak.

Olumlu anlarınızı yeniden yaşamaya karar vererek, gününüzü envanterlemeye zaman ayırın. İyilikler için teşekkür edin, kalbinizin şükran ile dolmasına izin verin. Onlardan ne öğrenilebileceğini kendinize sorarak zorlukları veya çatışmaları kabul edin. Beyaz ışıkla çevrili, içlerindeki bireyler de dahil olmak üzere zorluklarınızı görselleştirmeyi deneyin. Bu şekilde zihniniz bu tür durumlardan gelebilecek olan iyiliklerden etkilensin.

6. Etkili Bir Olumlama Tekrarlayın

Uykuya dalmadan önce ne düşündüğünüzü bilinçaltı zihninizi etkiler. Uykuda, bilinçli zihin ikincil hale gelir ve bilinçaltı zihin birincil hale gelir. İfade edilmemiş korkular, umutlar, fanteziler ve hayaller. Bilinçaltı zihin biraz zor görünse de, aslında erişmek oldukça kolaydır. Bilinçli zihin sessizleştiğinde, bilinçaltına açık bir kapı sunuyor. Bu süre zarfında, bilinçaltı zihninizin programlamasını onaylamaları tekrarlayarak değiştirebilirsiniz. Onaylama cümleleri kullanın ve yavaşça tekrarlayın. Uykuya daldıkça yumuşak tekrarın devam etmesine izin verin. Başlamanız için birkaç olumlama örneği aşağıda verilmiştir.

  • Bugün dinlenmeyi ve huzurla uyumayı hak ediyorum.
  • Bugün her şeyi en iyi şekilde yaptım.
  • Bütün işleri sevgiyle ve güzellikle yoluna koydum.
  • Bugün harika şekilde bitti şimdi uykunun güzelliğine kendimi bırakıyorum.
  • Yarın huzurlu mutlu ve enerjik olarak uyanacağım.

Bu adımlar, gecenizi bir rahatlama ritüeline dönüştürmenin basit ve kolay yollarıdır. Akşamları rahatlamak için pratik yapılabilecek diğer fikirler ve alışkanlıklar, yatmadan önce yapılan yoga rutinini veya meditasyon uygulamasını da içerebilir. Bu alışkanlıkların basitliğine aldanmayın, deneyin hayatınızda meydana gelecek değişimlere sizde şaşıracaksınız.

Yazar: Erin Easterly Çeviri / Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı