Blog

Ruhsal Gelişiminizi Ölçmenin Yolları

Ruhsal Gelişiminizi Ölçmenin Yolları
Blog

Ruhsal Gelişiminizi Ölçmenin Yolları

Dünyadaki farklı bilgelik gelenekleri, biçim, adet ve uygulama açısından değişiklik gösterse de hepsi temelinde insan hayatının amacını genel anlamda ruhsal gelişim ve değişim olarak kabul ederler. Egodan ruha doğru giden bir yolculuktayız. Etrafınızdaki kişilerden farklı yollarda, farklı hızlarda yürüyor olabilirsiniz, fakat varış noktası aynıdır: farkındalık, bilinçte değişim, uyanış ve nihayetinde aydınlanma.

Bazı zamanlarda kişisel-ruhsal gelişiminizde yerinizde sayıyor, ilerlemekte başarısız oluyor veya daha kötüsü, geriliyor gibi hissediyor olabilirsiniz. Güzel haber şu ki, evrim doğal bir olaydır; onun karşı konulmaz akımı sizi ustaca ileri çekerek zihin, vücut, kişilik ve varlığınızın her katmanını kendinizden daha harika bir şeye dönüştürür. Bilinç evirilip kendini daha iyi tanıma amacı taşır ve bilinçli enerji alanının bir dışavurumu olarak siz de bu sürece dâhil olduğunuzu unutmayın.

Bazen geriliyor gibi hissetseniz de bu aslında büyük planı göremeyen sınırlı farkındalığınızın bir yan etkisidir. Eğer egonun yarattığı bu illüzyonun etkisi altındaysanız, Japon Budistlerin “Her tecrübe kutsaldır ve aradığımız aydınlanmanın potansiyelini taşır” anlamına gelen mantrasını hatırlayın.

Peki, eğer ruhsal gelişiminiz kaçınılmazsa ve muhtemelen bilincinizin farkındalık seviyelerinin üzerinde ve altında meydana gelmekteyse, onu nasıl fark edebilirsiniz? Ruhsal gelişim nedir? Hayatınızı dönüştürürken bir yandan ayak izleri bırakır mı? Neyse ki ruhsal yolculuğunuzda doğru istikamette olduğunuzu gösteren birçok kilit işaret vardır. Şimdi bu kılavuz işaretleri inceleyip kişisel ruhsal gelişiminizi nasıl ölçeceğinize bir göz atalım.

Artan Bir Kaygısızlık Hissi

Vedanta’ya göre ruhsal ilerlemenin en belirgin işaretlerinden biri zamanla daha endişesiz, yumuşak başlı ve kaygısız olmaktır. Hayat daha neşeli, mutlu ve çok daha az ciddi hale gelir. Ego benliğiniz acı verecek derecede ciddi bir katman olup sürekli önemli olduğu hissini korumaya çabalar. Ruhsal çalışmalar egoyu iktidardan yoksun bırakıp algılarınız üzerindeki aldatıcı etkisini ortadan kaldırdıkça, ona sanki bir çocuk öfke nöbeti geçiriyor ve duyulmaya ihtiyacı var gibi bakmaya başlarsınız. Kendinize ve yarattığınız dramatik durumlara, bunların sadece ruhunuzun bir dansından ibaret olduğunu bilerek gülebilirsiniz. Daha az endişeli ve kaygılı olup, her anda bir neşe bulmaya daha eğilimli olursunuz.

Kendiliğinden Gelişen Bir Durumda Arzularınızın Tatmin Olduğunu Tecrübe Etmek

Lafın gelişi “ruhsal sinyalinizi temizlediğinizde” hayallerinizin gerçekleşmesine engel olan zihinsel, duygusal ve enerjik tıkanmalarınızı ortadan kaldırmış olursunuz. Bilinçli enerji alanına akan kanal daha açıkken, daha saf niyetler ederken ve anda olma farkındalığınız artarken; daha çok işiniz rast gelir, daha çok küçük mucize başınıza gelir ve bir arzuya sahip olmanızla o arzunun tatmini arasındaki sürenin kısaldığını gösterircesine karşınıza daha sık beklenmedik fırsatlar çıkar. Kendinizi doğru yerde doğru zamanda bulur, planlasanız gerçekleşemeyecek, hayatta bir kere olabilecek durumlarda etki sahibi olduğunuzu görürsünüz. Hayatın akışında yaşarsınız, hazırlık ve fırsatın kesiştiği yerde.

Yavaşlamak

Farkındalığınız genişledikçe kendinizi anın farkındalığına derinden bağlandığınızı görürsünüz; bunun temel yapı taşlarından biri de yavaş ve bilinçli adımlar atmaktır. Yazar Dan Millman’ın sözlerini şu şekilde yorumlayabiliriz: “Sıradan an diye bir şey yoktur. Her tecrübenin sahip olduğu büyünün derinliklerinde yüzersiniz. Acele etmeye veya telaşa olan ihtiyaç azalır; içinde bulunduğunuz an olduğu şekilde mükemmeldir çünkü. Daha yavaşça, farkında olarak ve kusursuzca konuşursunuz. Hiçbir şeyi aceleye getirmemek her anın vücudunuzda yer etmesini sağlar. Sezgilerinizde gidebileceğiniz başka bir yer, yapabileceğiniz başka bir şey olmadığını bilirsiniz.

Başkalarının Fikirlerinden Bağımsız Düşünce İradesine Sahip Olmak

Devam eden ruhsal gelişme ile birlikte, kişiliğinizi üçüncü gözden değil, benliğinizden aldığınız işaretlerle değerlendirmeye başlarsınız. Kendinizi içinize yönelerek ve ruhunuzla temas kurarak tanırsınız. Bunu yaparak başkalarının fikirlerini daha az kafaya takarsınız. Doğrunuzu savunmaktan kaçınmaz, ruhunuzun rehberliğine inanırsınız.

Kabileden Ayrılmak

Ruhsal gelişim yolunda ilerlemenin başka bir göstergesi ise gittikçe artan geleneksel hayattan ayrılma isteğidir. Bu demek değildir ki mağaralarda yaşayacak, inzivaya çekilecek veya çileci olacaksınız, bunun yerine gittikçe somut dünyanın grup zihniyetine ve kabile ruhuna olan ilginiz azalacak. Kendi ritminizle hareket edersiniz veya metafizikçi yazar Stuart Wilde’ın deyimiyle sınırlarda yaşayan biri olursunuz. Genellikle bu değişim tamamen içseldir, bu durumda hala tipik modern hayatla ilişkiniz devam ederken, bu dünyanın içinde olduğunuz yalnız onun bir ürünü olmadığınız bilinciyle hareket edersiniz.

Dışa Dönük Sınırların Yumuşaması

Ruhsal yolculuk vücut, zihin, ruh ve çevrenin uzlaşması, yeniden birleşmesinin yolculuğudur. Bu sebeple, istikrarlı bir ruhsal çalışmanın yani Sadhana’nın yardımıyla iç ve dış dünyalarınızın sınırları erimeye başlar. İzole ve yalnız, ayrı bir “ben” hissinin yerini çevrenizin bir parçası olarak hissettiğiniz tecrübeleriniz alır. Gören kişi, görme eylemi ve görülen şey arasındaki ayrımlar yok oldukça tüm evrenin temelinde yatan birlik ortaya çıkar. Sanskritçe bir vecize olan Tat Tvam Asi, yani “ben oyum” entellektüel bir konsept olmaktan çıkıp tecrübe edilen bir gerçeğe dönüşür.

Genişlemiş Sezgiler

Ruhsal uyanışınızın bir yan ürünü de yeni farkındalık kanallarının açılmasıdır. Yeni bakış açıları, anlayışlar, bilgi ve bilgelikler kendiliğinden bilincinize girme potansiyeline sahiptir. Belki de beş duyunuzun sınırlarını ve sahip olduğunuz farkındalığı aşan bir âlemden bilgi erişimi sağlayabilirsiniz. Büyük bilge Patanjali’nin bize hatırlattığı gibi: “Büyük bir amaç, fevkalade bir işten ilham aldığınızda, tüm düşünceleriniz zincirlerini kırar. Zihniniz sınırları aşar, bilinciniz her yönde genişlemeye başlar ve kendinizi yeni, büyük, mükemmel bir dünyada bulursunuz. Keşfedilmemiş güçler, yetenekler ve duyular canlanır ve hayal ettiğinizden çok daha muazzam bir insan olduğunuzu keşfedersiniz.”

Buradaki “keşfedilmemiş güçler, yetenekler ve beceriler” farkındalık ve sezgilerinizin içinizde uyuyan ve ruhsal çalışmalarınızın derinleşmesi sonucunda uyandırılmayı bekleyen seviyelerini aktive etmeyi temsil eder.

Artan Sevgi, Merhamet, Bağışlama ve Anlayış

Ruhsal evrimin en büyük adımlarından biri hayatın en önemli değerlerini artırmak olmuştur ve olacaktır. Sevgi, merhamet, bağışlama ve anlayış zamanla artarak hayatınızı yaşadığınız temel prensip haline dönüşür. Başkalarıyla ilgilenmek, verici ve umursayan bir kalp ile acıyı dindirme arzusu sizdeki düşünce, konuşma ve hareketlerin öncelikli taşıyıcısıdır. Ruhunuzun seviyesinde yaşadığınızda, bu nitelikler sizde beklenmedik bir şekilde, ruh halinizi değiştirmek için müdahalede bulunmadan ortaya çıkar. Yüksek farkındalığınızın bakış açısından büyük resmi görebilirsiniz; bu özelliklere sahip olursunuz çünkü kendi farkındalık seviyenizde elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı bilirsiniz. Ruhsal gelişim görecelidir — her azizin bir geçmişi olduğu gibi, her günahkârın da bir geleceği vardır. Bu süreci anlamak yargılamadan uzak, herkese sevgi, nezaket ve ışık yaydığınız bir yerde yaşamaktır.

Hizmet Etme Arzusu

Ruhunuz aklı başında olmaya başladığında egonuzun da üzerinizdeki kontrolü yumuşar ve kendinizi başkalarına yardım etmek isterken bulursunuz. İçinizdeki sesler “bundan ne çıkarım var?” yerine “nasıl yardım edebilirim?” diye sormaya başlar. Bu engin halinizde sizin için gerçekleşenlere karşılık vermek veya zamanınızı, kaynaklarınızı ve eşsiz yeteneklerinizi can-ı gönülden diğer insanlarla paylaşmak için fırsatlar aramaya başlarsınız. Daha önceden bir zorunluluk gibi görmüş olabileceğiniz bir şey şimdi içten ve gerçek bir hizmet etme arzusuna dönüşür. Bu istek karma yogasının yani karşılık veya tanınma beklemeden cömertçe yapılan hizmetin vücut bulmuş halidir. Her varlığın kutsal olandan bir parça olduğunu fark ettiğinizde; ruhunuzun doğal dürtüsü onları onurlandırmak, desteklemek, ve yolculuklarında yardım etmek olacaktır.

Sarsılmaz Huzur ve Sükunet

Son olarak, dış dünyanın karmaşasına rağmen, her yaptığınız şeyde derin bir huzur ve sükûnet sahibi olma yeteneğini geliştirirsiniz. Fırtına öncesi sessizliği misali, nereye giderseniz gidin ruhunuzdaki dinginliği yanınızda taşır; etrafınızdaki farkındalığı değiştirip diğer insanların hayatlarına huzur veren bir varlık olursunuz. Bu dinginlik zoraki veya üretilen bir şey olamaz, farkındalığınızda gerçekleşen derin bir değişimin doğal bir sonucudur. Ruhsal çalışmalar sizi sonsuzluğun bir iletişim hattı, dünyaya açılan bir huzur yolu haline getirir. Bu huzur sizin en değerli hazineniz, hiçbir şeyin rahatsız edemeyeceği, sessizlikten gelen gücün korunduğu paha biçilemez bir tapınaktır. Huzurlu olmak ve huzurda yaşamak ruhsal bir hayat yaşamanın en dönüşümsel yönlerinden biri olup farkındalığınızın gelişiminde aşama kaydettiğinizin en büyük göstergelerinden biridir:

“Adayın gerçek ruhsal gelişimi iç huzuru hangi derecede yakaladığı ile ölçülür.” – Sivananda

Ruhsal gelişimin göstergelerini tanımak içinizde gerçekleşen incelikli değişimi daha kolayca fark etmenizi sağlar. Yalnız yol göstergelerini varış yeri ile karıştırmamaya dikkat edin. Bu işaretleri elde edilmesi gereken bir hedef yerine zamanı geldiğinde gerçekleşecek birer doğal evrim olarak görün. Onlar sizi doğuştan hakkınız olan ruhsal olgunluğa, aydınlanma ve bereketli, huzur bir hayata yönlendirecektir.

Yazar: Adam Brady Çevirmen: Kübra Ece Türk / Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı