Blog

Meditasyon Ve Mindfulness Arasındaki Farklar

Meditasyon Ve Mindfulness Arasındaki Farklar
Blog

Meditasyon Ve Mindfulness Arasındaki Farklar

Doğu felsefesinin Batı yaşam tarzına sızmaya başladığı bir dönemde yaşıyoruz. Batıda meditasyon ve mindfulness (farkındalık) gibi kelimeler artık günlük terimler haline gelmiştir. Sorumuz şu: Bu kelimeler birbirinin yerine geçebilir mi? Arasındaki farklar nelerdir? Değiştirilebilir mi?

Bu terimler genellikle benzer bir bağlamda kullanıldığından, farkındalık ve meditasyon arasındaki farklar anlaşılabilir. Her ikisini tanımlamak ve uygulamak için birçok yol vardır ve pratik uygulamaları inanılmaz şekilde iç içe geçmiştir. Farkındalık ve meditasyon birçok benzerliği barındırır ve örtüşebilir, ancak tam olarak aynı değildirler. Hadi gelin buna biraz daha yakından bakalım.

Meditasyon

Meditasyon genellikle resmi, oturmuş meditasyon pratiğine işaret eder. Kalbinizi açmaya odaklanan, farkındalığınızı genişleten, zihninizi sakinleştiren, iç huzuru yaşatan birçok meditasyon türü vardır. İşte size birkaç örnek:

  • Nefes farkındalığı meditasyonu
  • İç görü meditasyonu (Vipassana)
  • Mantra meditasyonu (Basit ses)
  • Görselleştirme meditasyonu
  • Rehberli veya yönlendirmeli meditasyonlar

Meditasyon, sakinlik, konsantrasyon ve duygusal dengeyi artırmak için içe doğru odaklandığınız bir uygulamadır. Oturarak yapılan meditasyon genellikle rahat bir pozisyonda derin ve rahat nefesler alınarak başlar, nefes alış verişler bir odak noktasına doğru farkındalık bilincinizi nefesinize doğru getirir. Meditasyonda, genellikle içeriden döndüğünüz, odaklanmış bir zaman dilimi (bir dakika, bir saat veya daha fazlası) harcarsınız.

Meditasyon atölyesi isimli çalışmamızda meditasyon türlerini gösterip birlikte uyguluyoruz ve mümkünse, her seferde minimum 15-20 dakika meditasyon yapmayı öneriyoruz. Bu çok mümkün değilse, istediğiniz bir zaman dilimi de içe dönmenize yardımcı olabilir.

Basit Om Meditasyonu:
  • Kendinize rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulun. Odada bulunan bilgisayar, televizyon, radyo gibi tüm elektronik eşyalarınızı tamamen kapatın.
  • Gözleriniz kapalı, omurganız dik bir şekilde oturun. Bunun için ister bir sandalye kullanın, isterseniz yere oturun sizin için hangisi daha rahat geliyorsa. Elleriniz avuç içleri yukarıya bakacak şekilde kucağınızda açık dursun. Yüzünüzdeki kaslarınızdan başlayarak, boyun, omuz, sırt, kollar vs. bedeninizde yavaş yavaş aşağıya inerek tüm kaslarınızı rahatlatın.
  • Derin, uzun ve yavaş nefesler alıp vermeye başlayın. Burnunuzdan nefes alırken aldığınız nefesi aynı şekilde yine burnunuzdan verin. Nefes alış süresiyle veriş süresini eşitlemeye çalışın. Bu uygulama kalp atışlarınızı yavaşlatacak, tansiyonunuzu düşürecektir. Kısa bir süre sonra nefesiniz çaba göstermeden otomatik doğal ritmini oluşturacaktır.
  • Kendinizi tamamen rahatlamış ve hazır hissettiğinizde ‘AUM’ tınısını tekrarlamaya başlayabilirsiniz. Sesin tonu ile ilgili örnek bir videoya buradan ulaşabilirsiniz.
  • Tınıyı tekrarladıkça titreşimin tüm bedeninize yayıldığını hissedin. Aklınıza gelen düşünceleri önemsemeyin. Seyirci kalın ve dikkatinizi her seferinde ‘AUM’ tınısına geri getirin. Bırakın düşünceler akıp gitsinler.
  • Zamanınızın dolduğunu hissettiğinizde, gözlerinizi açmadan önce sessizce oturmak için bir iki dakikanızı ayırın.
Farkındalık (Mindfulness)

Mindfulness farkında olmakla ilgilidir, tabi ki meditasyon pratiğini de içerdiği için aslında spesifik bir meditasyon tekniğidir. Aktif olarak dikkatli olduğunuzda, fark ediyor ve düşüncelerinize, duygularınıza, davranışlarınıza ve hareketlerinize ve çevrenizdekiler üzerindeki etkilere dikkat ediyorsunuz demektir.

Her zaman, her yerde ve herkesle birlikte burada ve şu anda tam anlamıyla meşgul olmakla dikkatinizi çekebilirsiniz. Farkındalık, dikkat etmek ve ne yaparsanız yapmak gibi basit bir eylemdir. İnsanların çoğu günlük hayatlarında zihinsel olarak yaptıkları eylemlere odaklanmak yerine, başka düşüncelere veya duyulara kapılıp gider. Dikkatli olduğunuzda, zihninizin dolaşmasına izin vermek yerine, tüm duyularınızla etkin bir şekilde faaliyete dâhil olursunuz.

Farkındalık biçimsel olarak (herhangi bir zamanda, yerde, oturmuş meditasyon sırasında) uygulanabilir. Meditasyon genellikle belirli bir süre için uygulandığında, gün boyu herhangi bir duruma dikkat gösterilebilir.

İnsan aklının şimdiki zamanda kalması zor olabilir. Aslında, Harvard’daki yeni bir çalışma, insanların uyanık saatlerinin yüzde 46,9’unu yaptıkları şeyden başka bir şey hakkında düşünerek geçirdiğini bulmuşlardır. Bu tür bir bilinçsizlik, zihnin zamanını geçmişe (pişmanlık modunda) veya geleceğe (endişe modunda) harcayarak, denemeye çalışarak ve ne yapması gerektiğini söylemesi durumudur.

Bu araştırmada ayrıca, beynin bu şekilde otomatik pilotta çalışmasına izin vermenin insanları mutsuz kılabileceği bulundu. Araştırmacılar, “Gezici bir akıl mutsuz bir akıl” diyor.

Bu, farkındalık uygulamalarının yardımcı olabileceği yerdir. İşte günün herhangi bir saatinde deneyebileceğiniz bir farkındalık uygulaması örneği:

5 Duyu Uygulaması

Basit bir görevi tamamladığınızda – dişlerinizi fırçalamak ya da bulaşıkları yıkamak gibi, duyularınızı, dokunuşlarınızı, kokularınızı ve zevkinizi beş duyunuzu ayarlayın. Her bir duyu için, görevi tamamlarken fark ettiğiniz şeylerin iki ila üç örneğini belirtin. Örneğin, dişlerinizi fırçalarken şunları fark edebilirsiniz:

  • Dilinizdeki diş macununun tadı
  • Burun deliğinizden geçen macunun kokusu
  • Serinleme duyumları
  • Diş fırçasının dişleriniz ve diş etleriniz üzerinde hareket şekli
  • Diş fırçasının ağzınızda ileri geri hareket etmesiyle çıkan sesler
  • Banyo aynasındaki yansımanız ve banyodaki ışıklandırma
  • Diş etleriniz ve dişlerinizde macunun karıncalanma hissi

Bu uygulama çevrenize uyum sağlamanıza ve şu andaki farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Bu tekniği günlük faaliyetlerle (bir kere yaptıklarınızda bile) uygularsanız, bulunduğunuz alanla ilgili yeni şeyleri fark etmeye başlayacaksınız. Gördüğünüz gibi, biçimsel meditasyon sırasında dikkatli olursunuz ve biçimsel bir meditasyon uygulaması günlük yaşamınızda dikkatli olma yeteneğinizi destekler ve zenginleştirir.

Oturmuş meditasyon sırasında bir kerede tek bir şeye odaklanmaya çalıştığınızda, hayatınızın her bir parçasına daha fazla odaklanma, varlık ve dikkat kazandırmanızı sağlar.

Yazar: Melissa Eisler – Çeviri: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı