Blog

Hayvanların Meditasyon Üstadı Olmalarının 3 Sebebi

Hayvanların Meditasyon Üstadı Olmalarının 3 Sebebi
Blog

Hayvanların Meditasyon Üstadı Olmalarının 3 Sebebi

Size bir şey itiraf edebilir miyim? Meditasyon yapmak benim için her zaman kolay olmuyor. Bazen beni zorlayan, susmayı reddeden karmakarışık bir zihin, bazen ise dikkatimin dağılmasına ve meditasyonumu bölmek zorunda kaldığım birçok işim olabiliyor.

İşte bu zamanlarda engelleri aşmak ve daha güçlü ve derin bir meditasyon yapabilmek için kullandığım gizli silahımı sizinle de paylaşmak istiyorum: Hayvanlar.

“Pek çok zen ustasıyla yaşadım, hepsi de kediydi” – Eckhart Tolle

Yıllar içinde fark ettim ki meditasyon yaparken benimle birlikte yaşayan hayvanım yanımdaysa zihnimi susturmak ve kalbimi açmak çok daha kolay oluyordu. Bunu fark ettiğimde uyguladığım kendi meditasyon tekniklerimi tekrardan gözden geçirme isteği hissettim. Yalnızken meditasyon yapmak çok güzel ve bilindiği üzere fiziksel, ruhsal sağlımıza bilim tarafından da gözlemlenmiş olan birçok faydası var. Ama ben hayvanlarla beraber meditasyon yapmaya başlayıp onların gösterdiği yoldan gitmeye başladığımda meditasyondan aldığım faydalar da daha da gelişmeye başladı. İşte hayvanların meditasyonda daha iyi sonuçlar almamı sağlayan 3 metodu;

1. Hayvanlarla birlikteyken anda kalabilmek ve huzur bulabilmek çok daha kolay oluyor. Meditasyon yapmaya çalışırken beynimiz sürekli bir şeyleri analiz edip sorguluyorsa, yargılayıp eleştiriyorsa (ki bu doğamız gereği oluyor) bizimle birlikte yaşayan hayvanlarımızda da bu gerginliği gözlemleyebiliriz. Rahatlayıp dinginleşince ve anda olmaya başlayınca hayvanlarımızda da bunun yansımasını görebiliriz. Huzurlu bir zihin ve huzurlu bir kalp huzurlu hayvanlar demektir. Bunun yanında hayvanların doğal olarak bizi rahatlatan ve çevrelerine yaydıkları özel enerjileri var. Bu yüzden geçmiş veya geleceğin problemlerinde kaybolduğumuzda yalnızca hayvanlarımızla oturmak veya onları sadece seyretmek bile bizi anda tutmaya yardımcı olacaktır.

2. Hayvanlar kalbimizi açmaya ve içimizdeki şefkati yaymamıza yardımcı olur. 2013’te yapılan bir bilimsel bir araştırmaya göre düzenli meditasyon yapmak başkalarına duyduğumuz şefkat duygumuzu da arttırdığı gözlemlenmiştir. Bazı zaman veya durumlarda bu şefkat bağlantısı kurmak kolay olmuyor. İşte tam da burada hayvanların etkisi devreye giriyor; hayvanlar bize o kadar karşılıksız sevgi veriyorlar ki onlarla beraberken ister istemez kalbimizi açıyoruz.

Meditasyonlarımızda hayvanlarımızla berabersek hiç çaba göstermemize gerek kalmadan şefkat duygumuz da ortaya çıkıp etrafımıza yayılıyor çünkü o anda kalbimiz otomatik olarak açık. İçimizden gelen bu şefkat duygusu öncelikle hayvanlarımıza ve sonrasında da yaşadığımız kendi dünyamıza yansıyor.

3. Hayvanlar bana doğal olarak yaptıkları meditasyonların, bizim öğrenip uyguladığımız klasik teknikler kadar etkili olduğunu öğretti. Bazılarımız “hadi bir mum yakalım da şu köşeye oturup meditasyon yapalım” diye düşünebiliyor. Bu tabii ki işe yarıyor, ama bir yandan da çok sınırlayıcı kalabiliyor. Meditasyon sadece gözlerimizi kapatmak, hareket etmeden bir pozisyonda oturup dünyadan uzaklaşmak veya başka boyutlara geçmek demek değildir, aksine en büyük amacı hayatlarımıza şefkat getirebilmektir.

Bu çalışmaları evdeki yastığın üzerine oturmakla sınırlandırmak ve orada bırakmak yerine bunu kendimizle beraber yaşadığımız dünyaya da taşımalı, şefkati gittiğimiz her yerde yaymalıyız. Gerçekten her an bir meditasyon çalışmasına dönüştürülebilir; huzur dolu benliğimizle herhangi bir yerde otururken, yatarken, ayaktayken, kedimize sarılırken, köpeğimizle yürürken veya atımızla kırlarda dolaşırken her geçirdiğimiz an bir meditasyona dönüşebilir. Fark ettiniz mi; hayvanlar aslında bu şekilde yaşıyor ve bize de bunu nasıl yapacağımızı gösterip öğretebilirler.

Meditasyon bütün enerjimizi olduğumuz ana getirebilmek ve kalbimizi anda bulunan huzura açmak demektir. Hayvanlar her zaman andadır, bizim gibi yargılayıp eleştirmeden kalpleri açık bir şekilde oldukları için hep anda kalırlar. Benim en iyi meditasyon öğretmenlerim hep hayvanlar oldu çünkü onların üzerinde kendi yansımamı gördükçe şifa yolunda nasıl ilerlemem gerektiğini öğrendim.

Yazar: Kathleen Prasad  Çeviri: Kübra Ece Türk Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı