Blog

Çocuklarla Meditasyonu Eğlenceli ve Zevkli Hale Getirmenin 10 Yolu

Çocuklarla Meditasyonu Eğlenceli ve Zevkli Hale Getirmenin 10 Yolu
Blog

Çocuklarla Meditasyonu Eğlenceli ve Zevkli Hale Getirmenin 10 Yolu

Çocuklarla Meditasyon her ebeveynin yapabileceği ve faydalarını görebileceği bir aktivitedir. Amaçlarından biri, sakin ve huzurlu bir zihin durumu geliştirmektir. Çocukların çoğunda bu durumu yakalamak zordur çünkü yaşam için neye ihtiyaç duyacaklarını öğrenmek amacıyla durumlara önceden hazırlıklıdırlar. Ancak aynı zamanda eğitim sistemi onların doğal hareket dürtülerini engelleyebilir ve bu da çocuklarda stres ve kaygıya sebep olabilir. Böyle büyük bir problemle baş etmek için çocuklarımıza duygusal zekâlarını geliştirmelerini ve stresi azaltmalarını öğretebiliriz.

Kısa Egzersizler

Çocukların kişiliği ne olursa olsun, egzersizler 2-3 dakikadan fazla sürmemelidir. Ne kadar küçük yaştalarsa, egzersizler de o kadar kısa olmalıdır. 6 yaşa kadar olan çocuklar için maksimum süre 30 saniye olmalı ve sessiz meditasyonlar yapıyorsanız bir dakikadan fazla olmamalıdır. Eğer çocukların anlamaları ve uygulamaları fazla zaman alıyorsa süreleri biraz uzatabilirsiniz. Bunların hepsi çocukların kişiliklerine bağlıdır.

Oyun

Her egzersiz onlar için anlamlı ve eğlenceli olması gerekir. Eğer ortada oyun yoksa çoğu çocukla bağ kurmanızın bir yolu da yok demektir. Mesela çocuklara meditasyon ve duruşları öğretirken, hayvanları ilginç bir hikaye ile ilişkilendirerek öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Bu, çocuklarınızın seveceği harika bir kaynaktır ama aynı zamanda bu oyunlara her zaman bir ders veya kazanım gözüyle bakmalısınız.

Sanat ve Yaratıcılığı Harekete Geçirme

Çocuklar kendilerini renkler, eğlence ve hayal gücüyle ifade etmenin mükemmel bir yolu olduğu için sanatı çok severler. Mandala boyamak kadar basit eylem veya onları çizmek (grup veya çocuğa bağlı olarak) beyinlerini sakinleştirebilecek ve aynı zamanda eğlenceli olabilecek tedavi edici bir seçenek olabilir. Bir dersin sonunda bir resim kullanmak veya bir müzik çalmak, yaptıkları uygulamanın etkinliğini veya iyileştirici etkisini test etmek ve meditasyon dersi hakkında son bir anı bırakmak için etkili bir yol olabilir.

Kolay ve Spontane Müzik

Onlarla yapacağınız bu müzik ne kadar kendiliğinden ve doğal olursa o kadar iyi olacaktır. Çünkü çocuklar spontanedir. Aynı zamanda, parçalar veya kaydedilmiş sesler de etkilidir. Bir şarkı oyunla ilgili ise ve oyun oynarken söylenebiliyorsa etkili olur. Eğer sınıfınızı özel bir kazanımla ilgili bir şarkı için hazırlamışsanız ve bu şarkı oyun oynarken söylenebiliyorsa bu da etkili bir yöntemdir.

Meditasyon için Tibet Ses Çanakları ve Enstrümanlar

Ses Çanakları, davullar ve hatta bir gong gibi çalışılmadan çalabilecekleri müzik enstrümanları kullanmak, çocukların daha iyi bir şekilde bütünleşmesine yardımcı olacak ve bu meditasyon araçlarını oynarken bir kısmının rahat etmesini kolaylaştıracaktır. Bu yöntem, dikkatsiz ya da gürültülü olmaları durumunda dikkatlerini çekmek için cazip bir yol olacak ve bu da süreci sizin için daha kolay hale getirecektir.

Dans

Çocuklarla yaptığınız uygulama için bu aracı göz ardı etmemek gerekir. Dansı eklediğimizde, oturarak veya ayakta yapılan bazı meditasyonlar bile eğlenceli olabilir. Fakat kontrolü ve hakimiyeti kaybetmemelisiniz: Bu danslar, bir kazanım ile güçlü bir şekilde ilişkilendirilmeli ve akıllarını sakinleştiren daha derin bir meditasyon veya alıştırmadan önce olmalıdır.

Anladıkları Mantralar

Tekrarlanan hece, sözcük ve sözcük gruplarının melodiyle birleşmesi anlamına gelen Mantra teknolojisi çocukların öğrenebilecekleri iyileştirici bir araçtır. Fakat Mantraları uzun bir süre boyunca ya da anlamını kolay bir şekilde anlayamadan söylemek, onlar için cehennem kadar sıkıcı olabilir. Mantraların anlamlarını müzikle harmanlayıp eğlence, anlayış ve manevi rezonansın etkisine yönelik yapılan birçok şarkı vardır. Müzik ve doğaçlama yapabilme yeteneğine sahipseniz bu tavsiyeyi dikkate almalısınız. Şifa müziğiniz gerçekten de eğlenceli bir seviyeye yükselecektir.

Masallar ve Görselleştirmeler

Hayal gücü çocuklarla veya herhangi bir kimseyle birlikte kullanılması gereken bir kaynaktır, çünkü bu sayede iyileşmeyi teşvik etmek ve yeni bir gerçeklik yaratmak için zihnin gücünden yararlanmış olursunuz. Doğal manzaralarla görselleştirmeler yapmak, spiritüel derslerle ilgili hayvanların rahatlatıcı seslerini kullanmak, çakralar ve duygular ile ilgili arketipler ya da sadece hayallerden yararlanmak bile harika fikirlerdir. Fakat bütün bu alıştırmalar için bilinç, nefes almalıdır.

Yiyecek ve İçeceklerin Kontrolü

Öğretmenler ve veliler olarak çocukların odaklanmasını ve konsantrasyonlarını mümkün olduğunca kolaylaştırmamız gerekir ve çocukların hangi gıdaları aldığı ve uygulamadan bir gün önce ne yedikleri bile bunun üzerinde büyük etkisi olan bir şeydir. Siz ya da çocuklar vejetaryen olsun ya da olmasın fark etmez, ama daha fazla soruna neden olan şey, un ve yüksek şeker içeriği olan öğünlerdir. Bu nedenle, şeker veya unun organik, doğal veya işlenmiş olması büyük bir fark yaratmaz. Egzersizlerden önce mümkün olduğunca düşük karbonhidrat seviyeleri ile dengeli bir beslenme alışkanlığı geliştirilmelidir.

Ebeveynlerin Derse Katılımı

Çocukların davranış sorunları evde öğrendiklerini ve onlarla yaşayan akrabaların duygusal durumlarını yansıtmaktadır. Bazen çocuklara, çözmek için çok zor ya da imkânsız görünen problemlerle daha derin bir etki elde etmek için ebeveynler üzerinde çalışmamız gerekir. Ebeveynleri ve akrabalarıyla birlikte yoga veya meditasyon yapmak onlar için asla unutamayacakları harika bir deneyim olabilir.

Çeviri & Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı