Blog

Affetmenin Dayanılmaz Hafifliği

Affetmenin Dayanılmaz Hafifliği
Blog

Affetmenin Dayanılmaz Hafifliği

Affedici olmak, affetmenin dayanılmaz hafifliğini yaşamak kolay değil, fakat öğrenilebilir. Böylece içinizde yıkım yaratan negatif düşünce ve duygular fırtınası durulabilir; iyileşmenin başlaması için bir alan açılabilir. Bu yolda ilk adım affetmenin ne olduğu ve ne olmadığını öğrenmek ve anlamaktan geçer.

Affetmek, eyleme dökmesi zor da olsa hayati bir ruhani ve duygusal pratiktir. Size yanlış yapan veya sizi üzen birine dair duygu ve düşünceleriniz affetme fikriyle çelişebilir. Kolay olmasa da doğuştan gelen affetme kapasiteniz bunun mümkün olduğu umudunu verir. İnsanların neleri affedebileceklerini görmek gerçekten inanılmaz. “Özür dilemek güçlü, affetmekse daha güçlü bir insanı gerekli kılar.” değişi affetmenin ne kadar güç ve cesaret istediğini vurgular. Fakat bunu yaparak hak ettiğiniz hayatı yaşamanızın önündeki engelleri kaldırmış olursunuz. Affetmenin olmadığı bir yerde huzur mümkün değildir.

Affetmenin Temel İlkeleri

Affetmenin önemli, temel karakteristikleri şunlardır:

1. Affetmek bilinçli ve kasıtlı bir eylemdir. Dargınlık ve buna bağlı ayıplama, suçluluk, utanç, yargılama (kendinizi veya diğerini) veya intikam duygularını bir kenara bırakma kararıdır. Affetmek farklı seviyelerde deneyimlenebilir. Ufak üzüntüler ve acılar da bu kapsamdadır.

2. Bağışlamak illaki barışmak demek değildir. Bunu en nihayetinde kendiniz için yaparsınız, diğer kişi için değil. Kendi deneyimlerinizden de bilebileceğiniz üzere, geçmişin acısı derinizin altında, gittikçe daha derine inen ve etrafını çürüten bir dikene dönüşebilir.

Başlangıçta üzgün, kızgın vs. olmakta bir sıkıntı yoktur. Ama bir noktadan sonra affetmenin zamanı gelmelidir. Dargınlık, vücudunuzun ve zihninizin çeperleri içinde barınmak için değildir. Zihninizde uzun süre kalmasının olumsuz etkileri bunu kanıtlar niteliktedir.

3. Affetmek, geri çekilip yenilgiyi kabul etmek değildir. Aksine bağışlamak, hayatınızı geri kazanma, öfke ve dargınlığın zincirlerinden kurtulma imkânı sunar. Affederek yaralı duyguların yükü olmaksızın hayatta ileriye doğru yürüyebilirsiniz.

4. Bağışlamak başkasının yararı için yaptığınız bir şey değildir. Derin bir iç gözlem gerektiren, oldukça kişisel bir sağalma işlemidir. Belki biraz da öz bağışlamaya ihtiyacınız vardır, çünkü insanlar sıklıkla kendilerine başkalarına karşı olandan çok daha sert davranır. Öncelikle kendinizi nasıl affedeceğinizi öğrenmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Alınması gereken bir ders mi var? İleriye doğru adım atmak için hayatınızdaki şeylerin nasıl değişmesini istiyorsunuz? Hayattaki zorluklar büyümek için verimli topraklardır.

5. Affetmek örnek alma yoluyla öğrenilebilir. Kelimelerle anlatılamayacak travmalarını aşmış ve kendisine yanlış yapanları affetmeyi seçebilmiş kişiler size büyük bir ilham kaynağı olabilirler. Nelson Mandela, Güney Afrika’da kendisini hapse atan, halkına işkence eden, beyaz olmayanlara büyük gaddarlık edenleri bağışlamıştır. Pakistan’da kadınların eğitim hakkı için aktivistlik yapan Malala Yousafzai, bir suikast girişiminden sağ kurtulmuş ve saldırganlarını affetmiştir. İkisi de sonunda insancıl eylemlerinden ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştür. Burada not edilmesi gereken şey ikisinin de affedebilme iradeleri ve bunun iyileşip ileriye doğru adım atmalarına, değişim için güçlü figürler haline gelmelerine olanak sağlamasıdır.

6. Affetmek her zaman için bir seçenek olmayabilir. Bağışlayıcılığın bir seçenek olmadığı ekstrem durumlar da olabilir. Belki şu an birini affetmekten daha çok anlayış ve şefkate ihtiyaç vardır. Bütün bunlarda istekli olan taraf olmalı ve kendinizi baskı altında hissetmemelisiniz. Bu sürecin neresinde olursanız olun kendinize karşı şefkat ve sevgi ile ilerleyin.

“Affedicilik Nedir” in Kısa Bir Özeti

İşte gerçek bağışlayıcılığın ne olduğuna (ve ne olmadığına) dair kısa bir liste:

  • Affetmek:
  • Bir nimettir.
  • İyileşmektir.
  • Bir süreçtir.
  • Bir seçimdir.
  • Her zaman kolay değildir.
  • Huzurdur.
  • Güçlendiricidir.
  • Özgürlüktür.
  • Affetmek:
  • Zayıflık değildir.
  • Yaşananları unutmak değildir.
  • Her şeyin eskiden olduğu gibi olmasını istemek değildir.
  • Hatanın sorumlusunu rahatlatmak değildir.
  • Davranışı görmezden gelmek ya da suiistimali tolere etmek değildir.

“Affetmek bir mahkumu serbest bırakmaktır ve o mahkumun kendin olduğunu keşfetmektir.” L. Smedes

Affetmenin Önemi

Affetmemekte ısrar ettiğinizde size yanlış yapan kişilere boğum boğum düğümlenirsiniz. Hayatın akışı değil yalnızca sınırlanması söz konusudur. İlham veren yazar ve din adamı T.D. Jakes şöyle der: “Önü alınmadığı sürece affetmemek, ruhumuzda bir çeşit kansere dönüşür.” Kanserde olduğu gibi bağışlamamak sessizce ve düzenli bir şekilde hayatınızın farklı yönlerini yavaş yavaş tüketir. Bunlara iyi şeyler de dahildir. Zamanla hayatınızın doğal akışı bozulur. İlişkilerinizi, işinizi, genel sağlık ve esenliğinize zarar vermeye başlar.

Genelde affetmezliğin sınırlandırıcı yönünü ilk hisseden fiziksel bedendir. Mide problemleri, göğüste ağırlık hissi, iştahta azalma, boğazda daralma ve halsizlik şeklinde tepki gösterir. Fiziksel durumunuz genelde psikolojik durumunuza da yansır. Bu yüzden depresyon, üzgünlük ve anksiyete hissetme potansiyeliniz de artar. Affetmeyi öğrenebilirseniz duygularınızın fırtınası dinmeye başlar ve iyileşmeye alan açılmış olur. İçinizde düğümlenen duygular çözülür ve hayatınıza attıkları kancalardan özgür kalırsınız.

Affetmek beden, zihin ve ruhun ilacıdır. Bağışlayıcılığın sağlığı iyileştirdiği, modunuzu yükselttiği, iyimserliği artırdığı; öfkeyi, stresi, anksiyeteyi ve depresyonu azalttığı bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır. Affetmeme durumunda hissedilen negatif duygular, vücutta kronik sağlık sorunları yaratabilen stres tepkisine sebebiyet verir. Deneyimlediğiniz rahatsızlık size böylesi bir negatifliğe günler, haftalar ve aylar boyu tutunmamanız gerektiğini söyler. Sonuçta, affediciliği pratik etmenizin pek çok faydası olacaktır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Mutlulukta artış
  • Anksiyete ve depresyonda düşüş
  • Sağlıkta iyileşme
  • İlişkilerde ilerleme
  • Şefkat artışı…

Bunlar olumlu etkilerin yalnızca birkaçı. Hayatınızın neresinde olduğunuza ve ihtiyaçlarınıza göre bu liste çeşitlenecektir.

Affetmek bir beceridir, işlenmeye ve geliştirilmeye ihtiyaç duyar.

Sağlıklı ve mutlu bir hayat, ona tamamıyla bağlanmakla mümkündür. Kırgın, öfkeli ve eleştirel olmak çok fazla enerji ister. Bunlar dikkatinizi dağıtır ve gerçek arzularınızı maskeler. Affetmediğiniz müddetçe negatif duygularınızdan mustarip olacak kişi sizsiniz. Gücünüzü geçmişteki bir şey veya kişiye akıtmaya devam edip bundan zarar görmektense artık affetmenin ve bu gücü istediğiniz hayatı yaratmakta kullanmanın zamanı gelmiş olabilir. Şimdiki zamandan daha kıymetli bir zaman yoktur!

Yazar: Rachelle Williams Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı